FÒRUM PRIMERA PLAN@

Batet: "O 155 permanent o autogovern"

La ministra obre el cicle de conferències que organitza EL PERIÓDICO amb els caps de llista catalans de cara a les eleccions generals

080419 primeraplana pesc 2 / periodico

4
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Meritxell Batet ha obert el cicle de conferències que els caps de llista dels partits catalans oferiran al fòrum Primera Plan@ d’EL PERIÓDICO de cara a les eleccions del 28-A. La candidata del PSC ha desgranat les principals mesures del programa amb què es presenta als comicis, en el qual la qüestió catalana tornarà a estar al centre del tauler. El seu partit aspira, per primera vegada des del 2008, a tornar a guanyar unes generals a Catalunya. Segons l’últim sondeig preelectoral del GESOP, els socialistes es podrien imposar en vots i Esquerra, en diputats. Pedro Sánchez pot estar tranquil, que la ministra de Política Territorial i Funció Pública no li farà perdre cap vot amb una relliscada inoportuna d’aquí al 28-A.

La cap de llista del PSC no sortirà del llibret intentant una floritura que pugui suposar un autogol. Al contrari, sap aguantar la pilota i els envits del rival aprofitant l’argumentari. Una candidata ideal quan surts al camp a conservar el resultat; tant si és per baix (com quan es va estrenar com a cap de cartell el 2016 per frenar la sagnia de vots) com ara per dalt (per intentar amarrar els bons resultats que auguren les enquestes).

Després que Miquel Iceta s’enredés amb la qüestió del referèndum en una entrevista al diari 'Berria', des del PSC s’ha volgut ser taxatiu amb aquest assumpte per no donar més munició a la dreta tricefàlica. Igual que van fer ella mateixa, el  Iceta i Sánchez a Tarragona fa vuit dies, Batet ha reiterat que el PSOE mai, mai de la vida, pactarà un referèndum.  "No es produirà la independència [...]. No es produirà un referèndum si governa el PSOE", ha profetitzat, citant el "no és no" de Sánchez. En aquest punt ha aprofitat per assenyalar que si hi ha eleccions és, precisament, perquè Sánchez no va concedir als partits independentistes el referèndum que reclamaven.

Quan un dels assistents ha criticat els vaivens del PSC amb el dret a l’autodeterminació, la cap de llista el 28-A ha proclamat que la seva formació sempre hi ha tingut una posició "diàfana" en contra. En aquest punt, Enric Hernàndez, director d’EL PERIÓDICO, ha aprofitat per fer 'fact-checking' i li ha recordat quan el 2013 ella va votar al Congrés, juntament amb 12 diputats socialistes catalans més, una moció a favor del dret a decidir, i va trencar la disciplina de vot socialista. "Decidir el futur s’ha de fer mitjançant els elements de l’ordenament jurídic. Ningú pot pensar que votarem una iniciativa que proposi vulnerar la llei. Nosaltres decidim mitjançant referèndums que estan en les pròpies normes", ha dit llançant pilotes fora. I, tornant a recórrer a l’argumentari, ha recordat que l’únic referèndum pel qual advoquen és el que validi un nou Estatut. "Volem votar un acord, no una ruptura".

Sense titubejos ha tornat les incisives preguntes de simpatitzants d’altres formacions polítiques i també de lectors d’EL PERIÓDICO. Així ha driblat sense parpellejar les qüestions sobre eventuals indults i pactes postelectorals. "Seria una imprudència avançar condemnes que no s’han produït", ha respost Batet al periodista Manuel Trallero. Sobre una possible aliança amb Ciutadans, ha assenyalat que els que s’han anat escorant cap a la dreta han sigut Albert Rivera i els seus. "Cs va començar dient que era socialdemòcrata, després liberal i ara està amb el PP i Vox a la plaça de Colón [...]. Ha decidit de manera molt clara. A Andalusia, a la plaça de Colón, amb el PP i Vox i posant un cordó sanitari al PSOE. No hi ha gaire perill que hi hagi aquesta aliança".

Aquí ha tret dues idees força que té marcades amb subratllador en les seves notes per a la campanya electoral: que la pinça de la dretes i els independentistes ha portat cap a aquestes eleccions i que el 28-A els espanyols hauran de decidir entre el progrés socialista o la regressió de les dretes. "L’opció no és independència o Constitució. L’opció és un 155 permanent o autogovern", ha sentenciat la ministra en el cas concret del futur de Catalunya. 

Notícies relacionades

En clau catalana ha llançat un parell de dards a Quim Torra: ha qualificat d’"aberració" que es creï una guàrdia presidencial amb criteris ideològics i li ha reclamat que segueixi l’exemple de Sánchez i convoqui eleccions, tal com li ha demanat el Parlament. Després d’"apreciar" que Marta Pascal "hagi dit que no es pot governar des de Waterloo", ha assenyalat que "aquest pas arriba tard, perquè va ser líder del partit (PDECat) i ho hauria d’haver fet abans" i perquè, a més, la centralitat a la qual aspira la dirigent defenestrada per Carles Puigdemont "a Catalunya la representa el PSC".

Condemna de l’atac a una seu

Una centralitat que contraposa a l’extremisme dels quals, assegura, viuen del conflicte. Una tesi que ha mantingut tant durant la conferència com, posteriorment, en el seu compte de Twitter, en relació amb la pintada amb el lema PSC=155 apareguda a la seu dels socialistes a Barcelona. "Una vegada més, els intolerants han atacat la seu del PSC a Barcelona. És el resultat d’actituds extremistes, excloents i perilloses. No volem una societat enfrontada; volem construir i reconciliar la societat catalana, per poder ocupar-nos dels problemes de les persones", ha escrit l’encara ministra.