Dissabte electoral a Sevilla, Leganés i Salamanca

Sánchez, Casado i Abascal es disputen Catalunya com a argument

El president del Govern central acusa el PP de realimentar l'independentisme, i desafia els sobiranistes a reconèixer que "la independència no és possible"

Casado promet que el castellà serà llengua vehicular a totes les escoles d'Espanya, i Abascal es juramenta a intervenir la Generalitat i detenir Torra

undefined47651870 graf6564  sevilla  06 04 2019   el presidente del gobierno y190406200309

undefined47651870 graf6564 sevilla 06 04 2019 el presidente del gobierno y190406200309 / Julio Munoz

2
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

Catalunya, la unitat d’Espanya i com es preserva, blinda o relata van ser els eixos principals de les intervencions dels líders polítics en la ja molt electoral jornada d’aquest dissabte, a 22 dies del 28-A.

Mentre Pedro Sánchez acusava el PP de ser el frontó que interessa a l’independentisme, Pablo Casado va prometre reforçar la inspecció educativa de l’Estat sobre l’ensenyament de la història, i Santiago Abascal es va juramentar a acabar amb l’autonomia catalana de cop.

Parlant a Sevilla, a 1.000 quilòmetres de Barcelona, el president del Govern central va dedicar a la qüestió catalana la major part de la seva intervenció en un míting multitudinari per recordar com el desafiament sobiranista ha donat ales a l’extrema dreta i per defensar-se del mantra acusatori del PP i Ciutadans sobre una suposada connivència seva amb l’independentisme, informa Julia Camacho.

"Als líders independentistes els interessa més un govern del PP que un del PSOE per confrontar", va assegurar, i va desafiar el sobiranisme i els seus dirigents a "sortir al carrer i reconèixer que han mentit, perquè la independència no és possible".

En la línia amb el que ja va declarar en entrevista a EL PERIÓDICO, va remarcar que "el PP i els independentistes són plenament conscients que la independència de Catalunya no es produirà".

Una sola història

Mentre el president tocava la sensibilitat andalusa sobre la qüestió catalana, Pablo Casado parlava des d’un altre lloc on aquest assumpte també promou vot. A Salamanca, ciutat universitària i els cercles culturals de la qual reclamen part dels papers de la guerra civil tornats a la Generalitat, el líder dels populars va voler parlar de l’ensenyament de la història.

Casado va anunciar que l’educació serà clau en el programa electoral que els populars presentaran dilluns a Barcelona. I en l’educació, l’ingredient català: Casado va garantir que "el castellà serà llengua vehicular en l’ensenyament de tot Espanya", i va prometre el reforç del paper de vigilància de l’Alta Inspecció de l’Estat sobre les autoritats educatives autonòmiques, donant-li "competències sancionadores".

“Si alguna escola adoctrina els nostres fills, la Inspecció podrà denunciar-ho i actuar”, va anunciar amb referència a l’ensenyament de la història a Catalunya.

Il·legalitzar l’independentisme

Mentre parlava Casado, el líder de Vox, Santiago Abascal, apujava l’aposta: el seu partit promourà al Congrés "la intervenció de la Generalitat", la "detenció de Torra" i de Puigdemont, el tancament de TV-3 i "la dissolució dels Mossos d’Esquadra i la integració dels lleials en la Policia Nacional".

Tot, amb la guinda d’"il·legalitzar els partits independentistes". Abascal va dir que se sent "fart" que els seus impostos "vagin dirigits a alimentar aquells que volen trencar Espanya".

Notícies relacionades

Vox va elegir Leganés, ciutat obrera, baula del cinturó en un altre temps vermell del sud de Madrid, per presentar els seus candidats electorals. Davant d’un públic entregat que, no obstant, no va omplir la plaça de toros de la ciutat, el dirigent de la ultradreta va anunciar que és el moment de "passar per sobre d’aquells que volen veure Espanya humiliada".

Era el migdia. La mateixa hora a la qual, a Sevilla, Josep Borrell, ministre d’Exteriors i candidat socialista per a les europees, sentenciava: “La unitat d’Espanya no es construeix a cops de 155".