MÍTING A SEVILLA

Sánchez: «als líders independentistes els interessa un govern del PP per confrontar»

Apel·la al vot moderat a l'assenyalar el PSOE com l'únic partit «centrat» que pot fer front als desafiaments d'Espanya

video 3481702 / periodico

3
Es llegeix en minuts
Julia Camacho

El líder socialista, Pedro Sánchez, ha assenyalat aquest dissabte el PSOE com l’únic partit “centrat” capaç de resoldre les demandes de convivència i les reclamacions de justícia social que, juntament amb la lluita contra la corrupció, seran els grans desafiaments del nostre país en els pròxims anys. La qüestió catalana ha ocupat bona part del seu discurs, conscient que la gestió del desafiament sobiranista és la que ha donat ales a la ultradreta, per la qual cosa el president de l’Executiu ha rebutjat qualsevol acusació de connivència amb l’independentisme. “Als líders independentistes els interessa més un govern del PP que un del PSOE per confrontar”, va assegurar, instant-los a “sortir al carrer i reconèixer que han mentit, perquè la independència no és possible”. “El PP i els independentistes són plenament conscients que la independència de Catalunya no es produirà”, va concloure.

En un multitudinari míting celebrat a Sevilla, que ha servit de presentació del cap de llista del PSOE a les eleccions europees del 26 de maig, el secretari general del PSOE ha tornat a incidir en la necessitat de combatre l’abstenció el 28 d’abril a fi de frenar una aliança de dretes que li impedeixi governar. Per a això ha apel·lat no només als militants “que senten les sigles amb convicció”, sinó també al votant progressista moderat que fins ara no s’ha sentit identificat amb el PSOE. “Sentint el que ha dit la dreta, l’únic projecte assenyat i just que pot fer que Espanya avanci i no retrocedeixi és el socialista”, va insistir, plantejant la seva formació com l’única que representa la societat “oberta, plural, diversa i respectuosa amb el diferent”.

Blindatge constitucional de les pensions

Així, el president del govern ha presumit dels èxits en favor de la justícia social aconseguits els últims deu mesos esmentant la revalorització de les pensions, la pujada del salari mínim interprofessional, l’ampliació del permís de paternitat o la recuperació de la cotització a la seguretat social de les cuidadores de dependents. Unes mesures amb les quals, va assegurar, “també es construeix país”, per això Sánchez es va comprometre a reformar la Constitució per blindar el caràcter públic de les pensions i la seva revalorització després que durant la precampanya des de les files conservadores s’hagi insinuat la fórmula d’un sistema capitalitzat “que en suposa la privatització”.

En aquest sentit, Sánchez va acusar les formacions de la dreta de “discutir no per arreglar problemes, sinó per enquistar-los”, i les va culpar juntament amb els independentistes de l’avançament electoral després del seu rebuig dels pressupostos generals de l’Estat. Comparat amb ells, va presentar el PSOE com un partit que “sempre ha estat dins de la Constitució i la legalitat estatutària”, ja fos a l’oposició o al govern, i ha reprès la preocupació per la qüestió catalana. El líder socialista va reiterar de nou que el problema a Catalunya no és la independència, sinó la convivència, “i això només es resol amb diàleg i dins de la Constitució, que és el que sempre ha defensat el PSOE”.  

Notícies relacionades

“Diuen que els socialistes no volen parlar de Catalunya”, va lamentar, “quan el que volem per a Catalunya és el mateix que per a tot Espanya: justícia social, convivència i acabar amb la corrupció”. I va carregar contra la visió excloent que mostren tant els independentistes com la dreta. “Els passa que estimen tant Catalunya i Espanya que les volen per a ells sols, i nosaltres les volem per a tothom”, va clamar, defensant un projecte de país en què “ningú se n’hagi d’anar ni vulgui marxar”.

“A cop de 155”

D’altra banda, el candidat a les eleccions europees, Josep Borrell, no ha dubtat a comparar el ‘brexit’ i la independència catalana, ja que ha assegurat que tots dos “es basen en una visió distorsionada de la realitat, que repetida una vegada i una altra ha acabat transformant les consciències a base de falsedats”. “La unitat d’Espanya no es defensa a cop de 155, sinó construint una societat més justa i igualitària”, va coincidir l’exministre d’Afers Exteriors. També va tenir paraules per al risc que existeix que si no es construeixen societats “obertes que també estiguin cohesionades” es pugui derivar cap a un “estat totalitari”, un risc que, va alertar, és el que es planteja en les pròximes eleccions generals i europees. Per això, va animar els socialistes a prestar “absoluta atenció” a aquests ciutadans que “s’han quedat enrere” en tots els països occidentals i que “busquen en la identitat recobrada un recurs intel·lectual per fer front a les escassetats d’una globalització injusta”.