programa electoral

Podem proposa tornar els béns espoliats pel franquisme

Els morats es comprometen a retirar les medalles a Billy el Niño o a altres torturadors del franquisme

Prometen modificar la llei d'amnistia del 1977 per jutjar els "crims contra la humanitat del feixisme"

pabloiglesiascongresodiputados

pabloiglesiascongresodiputados / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

En el 80è aniversari de la Guerra Civil, Podem vol tancar totes les ferides causades pel franquisme. Per això els morats inclouran en el seu programa electoral  la devolució dels béns espoliats durant la dictadura. Aquesta mesura anirà acompanyada de la retirada de les medalles concedides a Billy el Niño i a altres torturadors del franquisme o la modificació de la llei d’amnistia, amb l’objectiu de poder "jutjar els crims contra la humanitat del feixisme". En la proposta, a la qual ha tingut accés EL PERIÓDICO, assenyalen que això és ineludible pel dret internacional, una cosa que "s’incompleix ara a Espanya". 

Un dels aspectes més nous que proposen els de Pablo Iglesias i que no havien portat en el seu programa electoral en anteriors eleccions és la realització d’"una auditoria dels béns espoliats" durant la dictadura i la devolució als seus legítims amos. "El règim franquista no només va ser una maquinària autoritària dissenyada per a la repressió, sinó que també va operar com un mecanisme de saqueig i espoli cap a les famílies de la jerarquia franquista", asseguren. 

A més, a Podem pretenen reformar la llei segons la qual van quedar amnistiats "tots els actes d’intencionalitat política, qualsevol que fos el seu resultat, tipificats com a delictes i faltes realitzats anteriorment al dia 15 de desembre del 1977" per asseure al banc dels acusat alguns dels màxims responsables del franquisme i jutjar-los per delictes contra la humanitat –un camí que ja s’ha intentat recórrer a l’Argentina. Els morats ja van intentar fer aquest canvi en la legislació, fa tot just un any, amb el suport del PNBERCel PDECatCompromísBildu i Nova Canàries. No obstant, la proposta no va prosperar a causa del rebuig dels socialistes

Iglesias també va aconseguir, a l’octubre, el compromís del president del GovernPedro Sánchez, de retirar les medalles a l’excomissari de la Policia Antonio González Pacheco, acusat de tortures i conegut com a Billy el Niño. Amb la legislatura acabada, el cap de l’Executiu no ha complert la seva promesa i els que fins ara eren els seus socis no l’hi paren de retreure. Per això han inclòs en el seu programa per al 28-A  la retirada de condecoracions a "torturadors del franquisme" juntament amb les bonificacions econòmiques que comporten

Els judicis del franquisme

Notícies relacionades

Podem també pretén anul·lar els judicis del franquisme. En aquest sentit, buscaran declarar "nul·les" les condemnes de tribunals, administratius o militars, dictats durant la guerra civil o la dictadura "per motius polítics, ideològics, de creença o d’orientació sexual, identitat o expressió de gènere". Tot i que el Congrés dels Diputats ja va acceptar a tràmit la reforma de la llei de la memòria històrica per declarar "il·legítimes" les sancions del franquisme, aquesta modificació encara està pendent de ser aprovada per la Cambra baixa. 

Aquesta bateria de mesures busca, segons assenyalen, que Espanya deixi de ser l’"excepcionalitat europea en termes d’impunitat". Per a això, han estructurat les seves polítiques entorn de quatre eixos: "veritat", "justícia", "reparació de les víctimes" i "no repetició". Tot englobat amb la pretensió de "fer justícia a la nostra memòria democràtica".