JUDICI AL PROCÉS

Dos guàrdies civils relaten com van patir la "trampa del Fairy" de Millo

El Suprem escolta 14 agents que van actuar en una dotzena de localitats catalanes

Marchena ofereix a Pina testificar ell en comptes del testimoni davant de les seves preguntes sobre vídeos

zentauroepp46935544 fotodeldia  graf5692 madrid  12 02 2019   vista general de l190309141032

zentauroepp46935544 fotodeldia graf5692 madrid 12 02 2019 vista general de l190309141032 / Emilio Naranjo

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

Dos guàrdies civils van declarar davant del tribunal del procés aquest dijous com van ser víctimes del que l’exdelegat del Govern Enric Millo va denominar la "trampa del Fairy". Va ser a Sant Esteve Sesrovires. Un dels agents va explicar com va relliscar i "va caure com un sac" per "la substància lliscant" que havien llançat a la calçada i "un noi, va venir per darrere," i li "va donar una puntada de peu al cap", la qual cosa li va impedir complir el seu objectiu d’intentar treure les urnes.

El tinent que el va precedir en estrades va destacar que a l’arribar a aquesta localitat es van adonar que la gent semblava estar observant-los i esperant-los fins al punt que uns mossos els van advertir que els estaven esperant, que anessin amb compte i que ells no els podien esperar.

Segons els agents, en aquesta localitat es van produir tres arrestos: el del jove que va clavar la puntada de peu, el d’un altre que en va donar una altra a un dels agents que provava d’arrestar-lo i un tercer que va intentar atropellar-los. Prèviament algun dels seus companys havia relatat com els van intentar treure l’arma reglamentària.

Quan va arribar el seu torn, la defensa ja començava a mostrar símptomes de cansament. No en va durant la jornada van comparèixer un total de 14 guàrdies civils que l’1-O havien actuat en una dotzena de localitats reproduint insults com "fills de puta", "maricons", "forces d’ocupació" i fins i tot "sou culpables dels atemptats de l’agost". Potser per això, la defensa pràcticament es va limitar a preguntar-los si aquell dia havia plogut, la qual cosa podria justificar el fet d’haver relliscat, però aquest extrem va ser negat pel testimoni.

Canviar de testimoni

Notícies relacionades

Prèviament el president del tribunal, Manuel Marchena, havia cridat l’atenció al lletrat Jordi Pina, advocat de Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull, per la seva insistència a l’hora de preguntar a partir dels vídeos aportats en la causa. "Senyor Pina, el que podem fer és que testifiqui vostè" en comptes del testimoni, li va dir Marchena, que quan el lletrat va provar de replicar, va afegir: "No doni explicacions perquè potser agreuja la seva actitud".

Va ser mentre s’interrogava el guàrdia civil encarregat del dispositiu que actuava a Sant Martí Sesgueioles, malgrat que aquest no va tenir problemes a reconèixer que una vegada acabada l’actuació i ja al vehicle policial va comentar amb els seus companys: "Ficava la porra per dins com si no hi hagués un demà". El testimoni va afegir que no tenia constància que algú hagués resultat ferit a les costelles.