entrevista a 'clarín'

Puigdemont assegura que declarar la independència "pot ser il·legal, però il·legal no és delicte"

L'expresident diu que la declaració d'independència va ser "vàlida, feta per un Parlament legítim, democràticament escollit"

zentauroepp46954688 puigdemont190214084638

zentauroepp46954688 puigdemont190214084638 / NJO DE HAAN

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Barcelona

Carles Puigdemont ha assegurat en una entrevista al diari argentí 'Clarín', feta per un Parlament legítim, democràticament escollit, que a més no ha sigut rectificada per cap altre Parlament" que la declaració d’independència de l’octubre del 2017 va ser "vàlida. L’expresident de la Generalitat s’ha referit també a les conseqüències legals de la convocatòria del referèndum: "El Codi Penal espanyol, de forma explícita, diu que convocar un referèndum d’independència no és delicte". I afegeix que declarar la independència "pot ser il·legal, però il·legal no és delicte".

Notícies relacionades

Qüestionat sobre si va ser o no una declaració política sense efectes jurídics com han assegurat els polítics presos en el judici, que Puigdemont qualifica de "venjança", diu que "els meus companys i amics han de fer tot el que estigui a les seves mans per sortir d’aquesta farsa". En l’entrevista, Puigdemont nega el qualificatiu de "pròfug" ja que va sortir de Catalunya "sense cap ordre ni ordre de processament que m’impedís sortir". "Quan vam tenir notícia de l’ordre de detenció i entrega de la Justícia espanyola ens vam presentar voluntàriament. Vam donar la cara a la Justícia. Sí, no era espanyola, era belga, però això no ens converteix en pròfugs", sentencia l’expresident. "La justícia espanyola sap on viu. Un pròfug és algú que no se sap on és i que quan la justícia l’ha requerit ha fugit", afegeix.

Preguntat sobre la seva decisió de fugir d’Espanya, en contraposició amb alguns dels seus companys ara jutjats, justifica que no va ser una "traïció": "Si jo hagués decidit simplement salvar la meva pell i hagués canviat la meva vida i hagués desaparegut, això sí que hauria sigut una gran traïció. [...] La gent sap que jo m’he complicat bastant la vida. Un any i mig després puc explicar què he fet jo, quins riscos he assumit. Si no soc a la presó és perquè la Justícia alemanya ha decidit que jo no havia de ser a la presó. Vaig escollir un espai on poder continuar treballant. Necessitàvem veu lliure, llibertat de moviments i això ho hem aconseguit. Amb moltes dificultats". Una decisió que Puigdemont explica que buscava "assegurar una resolució pacífica a la crisi" i que "havíem de mantenir la legitimitat d’una institució que consideràvem il·legítimament destituïda, el Parlament i el govern."