"de manera no demagògica"

Lacalle demana debatre el model suec de pensions, sistema rebutjat pel PP el 2013

"El que posa en perill les pensions són els divendres socials", afirma el guru econòmic de Casado

zentauroepp47580644 daniel lacalle190401093132

zentauroepp47580644 daniel lacalle190401093132 / J Casares

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El guru econòmic de Pablo Casado, Daniel Lacalle, ha demanat aquest dilluns discutir "de manera no demagògica" el model suec de pensions, un sistema mixt amb un subsidi públic mínim. El mateix PP va rebutjar aquest programa el 2013. Lacalle torna a voler posar ara el debat sobre la taula: "Es pot mantenir el sistema i augmentar-lo atraient més inversió, més ocupació, més creixement". 

Els denominats comptes nocionals, un sistema establert en països com ara Polònia, Suècia i Letònia, són comptes individualitzats que apleguen les cotitzacions d’un treballador al llarg de la seva vida laboral i els rendiments de les esmentades aportacions a un tipus d’interès definit. Dit d’una altra manera, és un sistema híbrid entre el repartiment (el sistema actual a Espanya, en què són els treballadors que cotitzen a la Seguretat Social els que sufraguen les pensions) i la capitalització. A començaments d’any, el director general d’Economia i Estadística del Banc d’Espanya, Óscar Arce, qualificava aquests comptes com a opció "interessant" davant de l’envelliment de la població.

Génova 13 ja va descartar aquest sistema fa sis anys, com s’ha encarregat de recordar la ministra de Treball, Magdalena Valerio:

Rèplica a Sánchez

A primera hora d’aquest matí, Lacalle passava al contraatac i carregava contra el president del Govern i candidat del PSOE a la Moncloa, Pedro Sánchez, després que aquest l’acusés aquest cap de setmana d’advocar per la retallada de les pensions arran de les seves declaracions en una entrevista amb 'El Economista'. "El que posa en perill les pensions és el malbaratament dels divendres socials", ha afirmat Lacalle a Onda Madrid, amb referència a les mesures que el Govern aprova en cada Consell de Ministres. En declaracions a EL PERIÓDICO ahir diumenge, l’economista va negar que en aquesta entrevista hagués afirmat que el PP té intenció de retallar les pensions.

"El que estava en aquesta entrevista, poden llegir-ho en el paràgraf anterior, és la defensa del sistema de repartiment d’uns comptes sanejats i unes pensions sostenibles", ha insistit aquest dilluns. “El debat no és quant es revaloritzen, sinó quant es retallen. Un 20%, un 30% o un 40%. Tots els països que han anat pel camí impositiu han augmentat l’edat de jubilació i reduït el percentatge de reemplaçament", va dir a 'El Economista'.

Lacalle, que es presentarà a les eleccions generals del 28 d’abril com a número quatre de la llista del PP per Madrid, ha assenyalat que l’objectiu dels populars és augmentar el poder adquisitiu i abaixar impostos "per enfortir el creixement de les famílies i dels creadors d’ocupació". "Les pensions no estan en perill tret que es posin en perill els comptes públics", ha afirmat.

Casado, contra el president

Notícies relacionades

El president del PP, Pablo Casado, també ha acusat el president de ser "un piròman parlant de com apagar incendis", ja que com a diputat va votar per congelar-les amb el Govern de José Luis Rodríguez Zapatero.

"No té cap legitimitat", ha opinat el líder popular.