El PSOE apel·la als jubilats i acusa el PP d'"aniquilar" les pensions

Els socialistes troben un filó en la defensa de Lacalle de reduir a fons aquestes prestacions

Casado nega que pensi aplicar un ajustament i vincula Sánchez amb les retallades de Zapatero

undefined47526755 graf1187  palma de mallorca  27 03 2019   el secretario de o190401123334

undefined47526755 graf1187 palma de mallorca 27 03 2019 el secretario de o190401123334 / CATI CLADERA

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

El PSOE assisteix, amb una barreja de sorpresa i sensació d’ineludible victòria, a la conducta dels seus principals rivals davant les eleccions generals del pròxim 28 d’abril. Després que el PP i Cs s’ escoressin cap a la dreta i deixessin al partit de Pedro Sánchez gran part de l’espai de centre, i després d’haver comprovat com Podem continua immers en les seves baralles internes, els socialistes han trobat ara un filó en les pensions. El destinatari dels atacs del PSOE és Pablo Casado, arran d’unes declaracions del seu guru econòmic i número quatre en les llistes per Madrid, Daniel Lacalle, en les quals aposta per retallar aquestes prestacions. Si diumenge va ser el mateix Sánchez el que va acusar els conservadors de buscar la privatització del sistema i convertir els jubilats en "gent pobra", aquest dilluns, el secretari d’Organització, José Luis Ábalos, ha denunciat que el PP volia "aniquilar" les pensions.

Els socialistes es mouen còmodes en aquest debat, que torna ocupar el centre del xoc polític a causa de la falta d’acord en el Pacte de Toledo. El PSOE té molt present que en els imminents comicis votaran més majors de 65 anys que mai (8,5 milions de persones, el 24% del total dels cridats a les urnes), així que el resultat dependrà en gran part de quines sigles recolzi aquest col·lectiu. L’ombra de les retallades si el PP recupera el poder també permet a l’equip de Sánchez situar la discussió en el vessant social, lluny del conflicte a Catalunya, i argumentar que ells són els únics capaços de garantir l’Estat del benestar, amb Podem com a mera comparsa, davant les ànsies de la dreta de "retrocedir" i tornar a la prehistòria", limitant drets com ara les pensions i l’avortament.

"Ens preocupa el que vol fer el PP, ens inquieten els senyals que manifesta. Escoltant el seu guru econòmic, sembla que volen aniquilar el nostre sistema de pensions amb retallades. El que realment vol Lacalle és un sistema de capitalització privada, un pla de pensions privat per completar unes baixes pensions. Es tracta d’un principi de la filosofia neoliberal de la dreta, que és 'campi qui pugui'", ha dit Ábalos.

La marxa enrere

En una entrevista a 'El Economista' publicada diumenge, Lacalle, de qui Ábalos es va encarregar de ressaltar que va treballar com a "gestor de fons d’inversió", remarcava que Espanya és l’únic país amb "problemes de comptes públics" on han crescut les pensions. "Els altres les han reduït fins al 40%. Per tant, el debat no és quant es revaloritzen, sinó quant es retallen. Un 20%, un 30% o un 40%", va explicar. Lacalle es va fer enrere poc després. En declaracions a aquest diari, va assegurar que s’estava referint només a aquells països que van haver de demanar rescats. “En cap moment, sota cap concepte, he dit que es retallaran les pensions i menys que ho farà el PP”, va dir. Aquest dilluns, en un nou gir propositiu, ha defensat el model suec, un sistema mixt amb un subsidi públic mínim que els conservadors ja van rebutjar el 2013.

Però el que va dir sobre les pensions és massa sucós per deixar-ho passar. Menys encara a les portes d’unes eleccions generals. Ábalos ha fet càlculs. Amb una reducció del 40% en aquestes prestacions com la que va plantejar Lacalle, els jubilats cobrarien una mitjana de 592 euros al mes. Les prestacions mínimes, ha continuat, es quedarien "en poc més de 400 euros".

Notícies relacionades

També Podem ha anat pel mateix camí. El seu secretari d’Organització, Pablo Echenique, ha celebrat el presumpte exercici de sinceritat per part del PP. “Quan els traeix el subconscient i surt algú en un partit que diu la veritat, se’ls ha d’agrair que ho expliquin”, ha dit.

Un "piròman" sense "legitimitat"

Davant la tempesta, Casado ha fet dues coses. Primer, desmentir que el partit que presideix busqui reduir les pensions i ha recordat que l’últim Govern de Mariano Rajoy va actualitzar lleument aquestes prestacions. Després, negar a Sánchez qualsevol "legitimitat" per fer acusacions en aquest camp, posant el focus en el paper de l’actual cap de l’Executiu el març del 2010, quan José Luis Rodríguez Zapatero va aprovar retallades. "Això ja és increïble; és el piròman parlant de com apagar incendis", ha assenyalat el candidat popular. Sánchez, ha recapitulat Casado, va recolzar com a diputat la "congelació de les pensions", la reducció d’un 5% "del sou dels funcionaris" i "la supressió de la paga extra". Però "el més important", ha conclòs el líder del PP, és que l’actual president va recolzar l’avanç electoral de Zapatero i va abocar Espanya a un "rescat" que només Rajoy va saber parar.