CITA AMB LES URNES

El PP s'enreda amb la retallada de les pensions

«El debat no és quant es revaloritzen, sinó quant es retallen. Un 20%, un 30% o un 40%", diu el guru econòmic de Casado, que després va negar referir-se a Espanya

Sánchez ataca la 'fórmula Lacalle' i promet blindar el Pacte de Toledo a la Constitució

lacalle-y-casado

lacalle-y-casado

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Pedro Sánchez va carregar aquest diumenge contra el PP, que va acusar de voler retallar les pensions, i va defensar un blindatge del Pacte de Toledo a la Constitució. El president del Govern central va llegir durant un míting de precampanya a Tarragona un extracte d’una entrevista de Daniel Lacalle, número quatre del PP per Madrid en les pròximes eleccions generals, en què el guru econòmic i assessor personal del candidat Pablo Casado deia que “el debat no és quant es revaloritzen, sinó quant es retallen. Un 20%, un 30% o un 40%. Tots els països que han anat pel camí impositiu han augmentat l’edat de jubilació i reduït el percentatge de reemplaçament". 

Lacalle, consultat per aquest diari, va assegurar que en aquesta resposta a ‘El Economista’ es referia als països que tenien problemes de comptes públics i van haver de demanar rescats i patir rebaixes a les pensions. “En cap moment, sota cap concepte, he dit que es retallaran les pensions i menys que ho farà el PP”, va dir. Segons la mà dreta en matèria econòmica del candidat popular, l’aposta del Govern de Sánchez de posar fi a les retallades de l’Estat del benestar i incentivar la despesa pública porta a una crisi

“Tots els partits que s’han apuntat a apujar impostos per pagar les pensions el que han fet al final és retallar les pensions i augmentar l’edat de jubilació”, va sentenciar.

La seva proposta passa per abaixar els impostos, exercir l’eficiència sobre la despesa pública i atraure inversions empresarials. "El que sempre he defensat és que el sistema és finançable i es fa sostenible. Si es fa sostenible es pot mantenir el poder adquisitiu de les pensions i augmentar-lo atraient més inversió, més ocupació, més creixement”, va dir.

La recepta de Lacalle per reactivar l’economia, davant l’aposta de l’esquerra per defensar elevar els impostos a les rendes altes i a les grans empreses, passa per baixades d’impostos: “Si abaixes els impostos, això no té un cost, això té un benefici”, ja que al final “la baixada d’impostos es compensa amb l’augment del consum, i per tant, amb l’augment de la recaptació, cosa que també es tradueix en més ocupació”, va sostenir. L’economista va aconsellar que la baixada d’impostos es faci de manera ràpida, en un màxim de 100 dies després d’accedir al Govern.

Lacalle també es mostracrític amb la pujada del salari mínimdecretada pel Govern, que titlla de “monstruosa” i d’”augment d’impostos encobert per a les empreses”. Opina que són els agents socials, en darrer terme, els que han de negociar-ne la quantia. 

La rèplica 

Sánchez es va aprofitar de les paraules de Lacalle. "Ho traduiré en euros. La pensió mitjana: 986,71 euros. Si s’hi aplica el 40%, cobrarien 592,03 euros. La mínima és de 677,90, 400 euros. Si es retalla el 40%, els jubilats cobrarien poc més de 400 euros”, va detallar en el seu míting, en què va advertir que la idea que té el PP és privatitzar les pensions.  "La dreta no proposa revaloritzar les pensions, sinó retallar-les. No proposa garantir el caràcter públic del sistema de pensions, sinó privatitzar-lo”, va mantenir. 

En aquest punt, el president ha aprofitat la seva conferència no només per carregar contra la política fiscal del PP, sinó també per assenyalar que el seu objectiu serà “blindar a la Constitució espanyola el Pacte de Toledo” i garantir la “dignitat” de les pensions i la sostenibilitat financera del sistema. “Que no es converteixi en mercaderia el que és un dret, la clau de volta de l’Estat del benestar”, va recalcar. 

El candidat socialista va acusar la dreta de proposar retallades a les pensions, privatitzacions del sistema i “jubilacions perquè els pensionistes es converteixin en gent pobra”. En la mateixa línia s’havia referit el president en una entrevista d’EL PERIÓDICO publicada dissabte, on va afirmar que "el PSOE assegura les pensions; el PP, ja veurem".

Casado: "Un piròman"

Notícies relacionades

Casado ha acusat aquest dilluns Sánchez de ser com "un piròman parlant de com apagar incendis" quan acusa els populars de voler abaixar les pensions, ja que com a diputat va votar per congelar-les amb el Govern de José Luis Rodríguez Zapatero.

"No té cap legitimitat", segons l’opinió del líder popular.