CAMÍ DE LES URNES

Casado ataca els vaivens de Rivera

El president conservador treu pit de les seves arrels de poble davant els que «volien suprimir municipis»

El líder de Cs torna a demanar-li al PP pactar un «govern constitucionalista» contra els independentistes

undefined47580374 graf3196  le n  31 03 2019   el presidente nacional del pp y190331145003

undefined47580374 graf3196 le n 31 03 2019 el presidente nacional del pp y190331145003 / J Casares

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol

Pablo Casado no ha recollit el guant llançat un altre cop per Albert Rivera per armar junts un “govern constitucionalista” i ha preferit passar a l’atac per criticar, amb una important dosi d’ironia, els vaivens del líder dels liberals en qüestions com l’Espanya buida que aquest diumenge es manifesta a Madrid. El cap de files conservador ha reivindicat el seu passat de poble, el seu besavi que anava amb burro, com va aprendre a anar amb bicicleta en un camp de blat, per burlar-se dels que ara es fan fotografies damunt un tractor, fent referència a Rivera. 

El candidat del PP ha recordat que a les anteriors eleccions Ciutadans proposava eliminar les diputacions provincials (mesura que va xifrar en un estalvi de 600 milions d’euros) i fusionar els municipis més petits. En una batalla dura amb Rivera per conquerir el vot rural, Casado ha dedicat bona part del seu míting d’aquest diumenge a Lleó a remarcar el que considera incongruències del seu rival. 

“Deien que volien suprimir municipis i abolir les diputacions provincials, volien aglutinar nuclis de població, i ara venen a fer-se fotos als nostres pobles. Però ¿no eren els que deien que tenir pobles oberts era un malbaratament i que les diputacions eren xiringuitos?”, ha plantejat Casado, que ha defensat el seu passat rural, la caça, els toros i la pesca.  “Els farem una classe a tots aquells que han après ara què és un tractor”, ha ironitzat fent referència a la visita de Rivera a Sayatón (Guadalajara). 

La repassada de Casado arribava poc després que el líder de Cs li hagués demanat, un altre cop, formar un “govern constitucionalista”.  La primera vegada, Casado va respondre amb ironia que seria un excel·lent ministre d’Exteriors.

El president de Ciutadans ha tornat a reclamar als conservadors un pacte per construir un executiu “constitucionalista” que allunyi l’independentisme de la Moncloa, aquest diumenge a Madrid, on assisteix a la manifestació de l’Espanya buida. No ha fet cap referència a Vox ni a si el partit de Santiago Abascal jugaria un paper en aquest eventual govern. Cap enquesta revela que PP i Cs puguin governar si no és amb el recolzament de la ultradreta. Les seves declaracions, en tot cas, arriben poques hores després que el president francès, Emmanuel Macron, hagi mostrat la seva disposició a pactar amb el PSOE després de les eleccions europees, en una aliança que vagi més enllà de Cs. 

Notícies relacionades

“Aprofito per tornar a allargar-li la mà Casado, que sembla que no està atenent una raó d’Espanya. Li demano al PP que no pensi en el seu partit, que pensi en Espanya”, ha reclamat Rivera i ha remarcat que aquesta aliança deixaria sense poder les forces secessionistes. “És el moment de formar un govern constitucionalista sense separatistes condicionant la política nacional. Jo no vull que Torra condicioni la política de tots els espanyols. Vull una Espanya lliure de Torras, Rufians i Puigdemons que decideixin per tots els espanyols”, ha reivindicat des de Madrid. 

Rivera s’ha sumat a la petició de la número u per Barcelona a les eleccions generals, Inés Arrimadas, perquè dimiteixi el primer secretari del PSC, Miquel Iceta. “Li demano a Sánchez que si discrepa amb aquesta proposta del seu partit a Catalunya demani el cessament d’Iceta”, ha plantejat.