TENSIÓ A BARCELONA

Diversos detinguts per les protestes independentistes contra l'acte electoral de Vox a BCN

Vox tria Barcelona per escenificar la seva croada electoral i grups independentistes organitzen contramanifestacions

Després d'alguns aldarulls diverses persones han hagut de ser ateses per equips mèdics

vox / periodico

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Col·lectius antifeixistes i independentistes han protagonitzat aquest dissabte disturbis en contra d’un acte de precampanya de Vox a Barcelona. Els voltants de la plaça d’Espanya han sigut l’escenari de la tensió entre manifestants delsComitès de Defensa de la República (CDR), Arran i SEPC, entre d’altres, i els Mossos d’Esquadra, que han blindat tots els accessos a la zona de Maria Cristina. 

La protesta independentista contra l’acte electoral de Vox s’ha saldat amb almenys set detinguts, diversos ferits i nombrosos incidents entre manifestants i Mossos d’Esquadra als voltants de la plaça d’Espanya.

Aquests manifestants han aixecat barricades al barri de Sants i han provat de driblar els agents que movien els seus dispositius per reparar els danys, obrir la circulació i evitar que s’acostessin als concentrats ultres.

Disturbis a Barcelona per grups integrats als CDR. / reuters / albert GEA

Alguns manifestants han llançat ous, pedres i pintura contra els Mossos, circumstància que ja els avisava de possibles càrregues. A causa d’això, els uniformats han efectuat diverses detencions, fins al moment, set, tant per part dels Mossos com també per part de la Guàrdia Urbana. 

Un dels ferits és atès. / AFP

En aquests aldarulls almenys cinc persones han hagut de ser ateses pel Servei d’Emergència Metges (SEM), quatre d’elles lleus (entre les quals es comptabilitza un membre del cos de la policia autonòmica catalana). Un dels atesos ha hagut de ser traslladat a l’Hospital Clínic per rebre atenció mèdica. 

Manifestació de Vox a Barcelona. / jordi cotrina

Vox havia triat el Palau Sant Jordi per celebrar aquest acte de precampanya electoral a Barcelona, però l’Ajuntament de Barcelona va rescindir el contracte de lloguer, per no facilitar actes de l’extrema dreta a la ciutat. Finalment, sota el lema ‘Catalunya per Espanya’, han portat els seus a l’avinguda de Maria Cristina, a prop de la plaça d’Espanya, lloc en què han reunit, segons la Guàrdia Urbana, unes 5.000 persones.  

Seguidors d’Arran proven de boicotejar l’acte de Vox a Barcelona / jordi cotrina

L’Ajuntament de Barcelona, liderat per Ada Colau, ja va comunicar divendres a Vox que el consistori no retiraria els vehicles de l’avinguda de Maria Cristina i va posar com a excusa la “data de sol·licitud” que fa que no es disposi “del temps mínim imprescindible per demanar a Medi Ambient col·locar la senyalització excepcional de prohibició d’estacionament”.

Santiago Abascal, a l’acte de Barcelona. / reuters / sergio pérez

Notícies relacionades

El partit que lidera a nivell estatal Santiago Abascal creu que tot i que s’al·ludeixi a “tasques de manteniment”, la decisió de l’Ajuntament de Barcelona d’obstaculitzar l’acte de Vox obeeix a “raons exclusivament polítiques”.

La direcció de Vox ha organitzat transports per als seus simpatitzants des d’altres punts de la resta d’Espanya. Vox Cantàbria, per exemple, va difondre que ha posat a disposició dels seus afiliats, simpatitzants i “tot aquell que defensi la unitat d’Espanya” un autobús per acudir a la concentració .

Autobús socialista contra Vox

<span style="font-size: 1.6rem;">El líder del PSC en l’Ajuntament de Barcelona i candidat a l’Alcaldia, Jaume Collboni, ha presentat un autobús que recorrerà la ciutat aquest dissabte per contrarestar els autobusos amb “el discurs de l’odi” que acudeixen a l’avinguda Maria Cristina per participar en la concentració de Vox de migdia.</span>

Temes:

Catalunya Vox