polèmica pel referèndum català

El PP i Ciutadans miren de treure rèdit polític al comentari "inapropiat" d'Iceta

Calvo va sortir en defensa del líder del PSC després de les crítiques d'Ábalos i García Page

undefined45175024 graf1251  madrid  espa a   24 09 2018   el secretario genera180924144538

undefined45175024 graf1251 madrid espa a 24 09 2018 el secretario genera180924144538 / Luca Piergiovanni

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El PP i Ciutadans han tractat aquest divendres de treure rèdit polític a les paraules de Miquel Iceta sobre el referèndum de Catalunya. En una entrevista a 'Berria', el líder del PSC va respondre que "si el 65% de la població vol la independència, la democràcia haurà de trobar un mecanisme per encarrilar això, però no en l’últim penal, no amb el 47% ni tampoc amb el 51%". La mateixa vicepresidenta, Carmen Calvo, va haver de sortir en la seva defensa després que el ministre de Foment, José Luis Ábalos, i el president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, desautoritzessin les seves declaracions. "Iceta és molt donat a fer reflexions", ha apuntat Ábalos, després de qualificar d’"inapropiat" l’argument del seu company.

En aquest context, el secretari general del PP, Teodoro García Egea, ha remarcat que Iceta no ha rectificat, la qual cosa demostra que el pacte amb els independentistes "continua viu". García Egea ha explicat que el PSOE vol pactar amb els independentistes per arribar a la Moncloa després de les eleccions generals del 28 d’abril. "Iceta no ha rectificat ni el seu partit tampoc. Només n’han deixat de parlar, però el pacte amb els independentistes segueix viu", ha argumentat en una entrevista a Telecinco.

"És la veritat del PSOE, que avui vol pactar amb els independentistes", ha remarcat el número dos del PP, incidint que si sumen el PSOE, Podem i els independentistes “és clar" que hi haurà un Executiu com el de la moció de censura.

Notícies relacionades

En la mateixa línia, el líder de Ciutadans, Albert Rivera, ha qualificat d’"immoral" que des de les files socialistes s’estudiï fer un referèndum sobre la independència de Catalunya, perquè "seria l’acceptació de la diferència entre iguals" i ha advertit que "cada vegada que Iceta obre la boca, els independentistes es freguen les mans". 

"Em vaig quedar perplex", ha afirmat el líder de Ciutadans.  Segons Rivera, és una "proposta antidemocràtica i incompatible amb la Constitució, perquè les decisions sobre Espanya les pren tot Espanya", i ha incidit que a Catalunya "no hi ha majoria separatista".