polèmica pel referèndum de catalunya

Calvo, després de les paraules d'Iceta: és un "socialista antiindependentisme"

"Cap referèndum a cap territori pot trencar la unitat d'Espanya", afirma la vicepresidenta

Casado critica el president del Govern central haver pactat un "full de ruta" amb Torra per a Catalunya

zentauroepp46848749 carmen calvo190206115047

zentauroepp46848749 carmen calvo190206115047 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

La vicepresidenta del Govern central, Carmen Calvo, ha sortit al pas de les polèmiques declaracions del primer secretari del PSC, Miquel Iceta, en un diari basc en què va admetre que "si el 65% dels catalans volen la independència, la democràcia haurà de trobar un mecanisme per encarrilar això".

En una entrevista a 'Los desayunos de TVE', Calvo ha assenyalat en primer lloc que el líder del PSC és un "socialista antiindependentisme". Dit això, ha aclarit que Espanya "no té estructura jurídica perquè ningú amb cap referèndum al seu territori trenqui la unitat de l’Estat espanyol". "No hi ha tema", ha conclòs.

A Iceta li havien preguntat en aquesta entrevista si no li semblava suficient per organitzar un referèndum d’autodeterminació que el 47% dels catalans estiguin a favor de la independència. "El 47% dels votants estan a favor de la independència. No és suficient segons la seva opinió. ¿I si fossin el 65% tampoc?, va ser la pregunta.

"Si el 65% de la població vol la independència, la democràcia haurà de trobar un mecanisme per encarrilar això, però no en l’últim penal,no amb el 47% ni tampoc amb el 51%", va contestar el líder del PSC.

El mateix Iceta va matisar posteriorment les seves paraules en declaracions dimecres als mitjans de comunicació per deixar clar que, segons la seva opinió, un referèndum d’independència a Catalunya "no és la solució" per a aquest territori.

Crítiques d’Ábalos

El secretari d’Organització del PSOE José Luis Ábalos, ha considerat com a "inapropiat" el comentari de Miquel Iceta que obre la porta a contemplar un possible referèndum a Catalunya, pel moment actual d’eleccions. "El company Iceta, que és molt donat a fer reflexions, quan insereix això en un context com l’actual de confrontació electoral, resulta inapropiat", ha dit el ministre de Foment

Ábalos ha indicat que el "futurible" del 65% no és més que una "reflexió" d’Iceta, i que en l’Executiu es treballa "perquè no es doni" aquest increment dels partidaris de la independència.   

Casado li dona la raó

Notícies relacionades

El president del PPPablo Casado, també s’ha pronunciat sobre les paraules del dirigent socialista advertint que en deu anys la propaganda podria propiciar una majoria social independentista a Catalunya: "Va dir la veritat". Així de contundent s’ha mostrat abans d’atribuir al cap de l’Executiu, Pedro Sánchez, el fet d’haver pactat "un full de ruta" amb el president de la Generalitat, Quim Torra

"Així s’escriu la història que alguns volen ocultar als cors i en moltes banderesd’Europa  id’Espanya, les mateixes que embruten pactant amb aquells que volen cremar-les i destruir la nació espanyola", ha argumentat Casado, aquest dijous, en un acte per presentar els candidats madrilenys al Congrés i al Senat