CAMÍ DE LES URNES

La trama de la qual va ser objecte Iglesias dona ales a la seva campanya

El líder de Podem ja coneixia la investigació judicial quan va tornar de la seva baixa

El dirigent assenyala el PP en la cúspide de l'operació i reprèn el PSOE per la seva passivitat

pablo-iglesias vid 29 123439-2 / periodico

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

El líder de Podem, Pablo Iglesias, continua desplegant la seva campanya electoral per intentar remuntar una greu crisi interna en vigílies d’unes generals. Continua amb la denúncia d’una suposada connivència entre els grups de poder i els mitjans de comunicació per frenar organitzacions que, com la seva, suposen un dit en la nafra del sistema. Aquesta és l’essència d’un discurs amb el qual va tornar a l’arena de la política dissabte passat i que ha pres ales i cos al conèixer-se, oficialment, que va ser objecte com a mínim d’una trama policial en què participava l’excomissari José Villarejo.

De fet, quan ell va convocar els seus a Madrid fa una setmana i va recuperar un missatge ferri, contra el que abans deia "casta" i va enarborar un ‘venen contra nosaltres’, ja sabia que els tribunals estaven estudiant el robatori del mòbil a una de les seves col·laboradores a Europa amb informació personal i política sensible. I, segurament, que l’assumpte faria parlar molt en un moment en què Podem necessitava passar a la primera línia.

En aquest context, Iglesias, que es va personar en la causa que se segueix a l’Audiència Nacional com a afectat dimecres passat, intenta no parlar en excés de detalls que estan sota secret de sumari. Però sí diu obertament que creu no haver sigut víctima només d’una operació de la ‘claveguera’ policial, sinó també d’una conspiració política afavorida pel PP de Mariano Rajoy i, com a mínim, utilitzada en el seu profit polític per Soraya Sáenz de Santamaría. Afirma que l’objectiu era evitar que la seva formació arribés al poder el 2016. "Villarejo és un corrupte, però la vinculació del PP és bastant evident", va recalcar aquest divendres a La Ser. El comissari, també davant el jutge, va negar una operació d’aquest calat contra Podem i el va deixar en una mera "investigació policial" que s’hauria obert, segons la seva versió, després de rebre una còpia de la targeta del telèfon robat.

Les tres potes

Segons el parer d’Iglesias, tot això és una trama amb tres potes. La primera, la policial. Al·ludeix directament a aquest grup extraoficial, la ‘policia patriòtica’, a la qual va pertànyer Villarejo quan Eugenio Pino era responsable de la Direcció Adjunta Operativa (DAO), Jorge Férnandez Díaz el ministre i, Francisco Martínez, el secretari d’Estat. Per cert, aquests dos últims sense escó que els garanteixi aforament en la pròxima legislatura per decisió de Pablo Casado, que de moment defuig valorar aquest escàndol.

Notícies relacionades

La segona pota seria "governamental" per donar "ordres i cobertures". "Aquí sembla que s’apunta al govern del PP", va dir Iglesias, qui no es va privar de destacar les hipotètiques coincidències entre arguments que al seu dia van ser esgrimits per la vicepresidenta Santamaría i informes elaborats contra ell. De passada, va arremetre contra el PSOE per no haver impulsat en la Comissió d’Investigació sobre la ‘policia política’ que comparegués el polèmic excomissari.

Finalment, va parlar d’una tercera pota, la mediàtica. En aquest camp, va carregar directament contra 'OK Diario' i el seu responsable Eduardo Inda.