POLÈMICA PER LA PLACA DE VIA LAIETANA

Grande-Marlaska recorda Colau: «Tenim una policia democràtica»

El ministre escriu a l'alcaldessa després de la instal·lació d'una placa davant de la comissaria principal de Barcelona que recorda l'edifici com a centre de tortures del franquisme

La carta adverteix que «és perillós identificar institucions democràtiques de l'Estat» amb la dictadura i atribueix als policies «valors recollits a la nostra Constitució»

undefined44170100 madrid  06 07 2018  politica reuni n del consejo de ministro190328164207

undefined44170100 madrid 06 07 2018 politica reuni n del consejo de ministro190328164207

2
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

El ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha enviat aquest dijous a l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, una carta de queixa després de la instal·lació, dimarts passat, d’una placa davant la comissaria de la Policia Nacional de Via Laietana que recorda l’edifici com a centre de tortures del franquisme.

A la seva missiva, el ministre li admet amb un to conciliador a l’alcaldessa que “totes les institucions” tenen “un deure de memòria perquè la nostra història passada no s’oblidi, tot i que sigui una història que molts preferiríem oblidar”, però li adverteix que “també és cert que és perillós identificar institucions democràtiques de l’Estat amb un règim polític del passat”.

La placa es pot veure des del matí del dia 26 al número 43 de la barcelonina Via Laietana, a 30 metres de la porta de l’edifici principal de la Policia Nacional a Barcelona. És la seu de la Direcció Superior a la província, la porta de la qual està custodiada permanentment per agents d’uniforme. En català, castellà i anglès, un text gravat al faristol explica que aquest edifici va ser la seu de la Brigada Polític Social i “centre de la repressió franquista a Barcelona. Per les seves cel·les insalubres i saturades hi van passar desenes d’antifranquistes que van patir tota mena de tortures en els interrogatoris”.

Valors constitucionals

Grande-Marlaska argumenta a Ada Colau que “des de 1978, amb l’arribada de la democràcia i l’Estat de Dret, la comissaria de Via Laietana és el lloc de treball de funcionaris del Cos Nacional de Policia que formen part d’una de les institucions més valorades per la ciutadania; d’uns homes i dones els valors dels quals són els que estan recollits a la nostra Constitució”.

La placa de Memòria Històrica col·locada per l’Ajuntament de Barcelona és a uns metres de la porta de la comissaria. / EL PERIÓDICO

Més de dos terços del personal destinat en aquest edifici, segons diverses fonts policials, va néixer després de la mort de Franco, i la majoria són catalans d’origen. La instal·lació de la placa ha disgustat bona part dels policies que treballen a la Via Laietana, sobretot a l’haver sigut col·locada en plena etapa de tensió política pel judici al procés.

Notícies relacionades

A la seva carta, el ministre li diu a l’alcaldessa de Barcelona: “Avui tenim una policia democràtica, que ha donat proves d’això, que ha pagat amb vides d’homes i dones la defensa de l’Estat de Dret davant la desraó del terrorisme. I que garanteix un espai públic on tots podem exercir els nostres drets i llibertats”.

El titular d’Interior acaba la seva missiva amb un suggeriment: “Crec que és just que, igual que recordem una part funesta de la història d’Espanya per conèixer el que va passar, les institucions públiques, entre les quals hi ha el consistori que presideixes, reconeguin el treball present dels Cossos i Forces de Seguretat de l’Estat i la seva incontestable contribució a la consolidació del nostre sistema de drets i llibertats”.