QUEIXA DE CIUTADANS

La Junta Electoral prohibeix a TV-3 parlar de «presos polítics»

Insta la cadena i Catalunya Ràdio a no referir-se a Puigdemont com a «exiliat»

zentauroepp46596486 pla mitj  de sa l gordillo  vicent sanchis i n ria llorach a190118135759

zentauroepp46596486 pla mitj de sa l gordillo vicent sanchis i n ria llorach a190118135759 / Marta Sierra

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Amb la polèmica pelsllaços grocs encara molt present, la Junta Electoral Provincial de Barcelona va prohibir ahir a TV-3 i Catalunya Ràdio utilitzar els termes "presos polítics", "exili" i "judici a la repressió" en al·lusió als líders independentistes.  En resposta a una queixa deCs, assenyala que formen part del llenguatge de certs partits i que el seu ús vulnera, a les portes del 28-A, la “neutralitat informativa”.

 Aquestes expressions, afirma la resolució, són contràries “al principi de pluralisme polític i social, així com a la igualtat, proporcionalitat i la neutralitat informativa” que han de regir l’actuació dels mitjans de comunicació públics en períodes electorals. Els mitjans de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA). doncs, indica, han d’abstenir-se de “pràctiques informatives que s’apartin injustificadament de la vigent legalitat, en perjudici de la neutralitat informativa que caracteritza especialment l’esmentat període”.

Respecte al judici alTribunal Suprema la cúpula delprocés, l’organisme defensa que es porta en el marc “de les normes de l’Estat de dret” i que, per tant, no poden etiquetar-lo com a “repressió”. 

El líder de Cs, Albert Rivera, va celebrar la resolució que va qualificar de "bona notícia" com a resposta a la queixa del seu partit. “Prou d’utilitzar recursos de l’Estat per anar contra l’Estat”, va tuitejar. I va prometre: “Quan governem, o TV-3 compleix la Constitució o no rebrà ni un euro.

Notícies relacionades

Per la seva banda, el president de la Generalitat,Quim Torra, va carregar contra el que va denominar “absència d’imparcialitat” de la Junta Electoral i va apuntar a “un Estat autoritari que s’exhibeix amb tot l’impudor de la censura com a bandera”. "Tot el recolzament a TV-3 i a la llibertat d’expressió i informació", va afegir el cap del Govern en el seu compte de Twitter.

Compensació en hores

No va ser l’únic dictamen del dia. LaJunta Electoral Central(JEC), en aquest cas, va atendre una altra demanda del partit taronja que va desembocar en l’obertura d’un expedient sancionador a la Corporació per la cobertura de lamanifestació independentistaaMadriddel 16 de març passat. La JEC insta als dos mitjans a adoptar "mesures compensatòries" per a les formacions polítiques que no van recolzar aquesta acció. Estableix que hauran de dedicar una cobertura d’”un total de dues hores de durada” per a tots aquests partits, “en igual franja horària de la retransmissió denunciada”, que es distribuiran en proporció amb la representació parlamentària.