Pagament de comissions il·legals

Imputada OHL per pagar suborns a canvi d'adjudicacions d'obres públiques

Manuel García Castellón crida a declarar els dies 4 i 5 d'abril la major part dels treballadors

jregue32928378 juan miguel villar mir  chairman of spanish constructor ohl 170420123624

jregue32928378 juan miguel villar mir chairman of spanish constructor ohl 170420123624 / ANDREA COMAS

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Jutjat d’Instrucció número 6 de l’Audiència Nacional ha aixecat el secret de sumari amb què investigava durant els dos últims anys el denominat ‘cas Lezo’ i ha decidit imputar la constructora OHL per l’existència de presumptes comissions irregulars pagades a canvi d’adjudicacions d’obra pública en diferents punts d’Espanya.

El jutge del ‘cas Lezo’, Manuel García Castellón, ha obert una nova peça en aquesta causa per investigar el presumpte pagament “sistemàtic” de comissions il·legals per part de la constructora OHL a diferents administracions municipals i autonòmiques a canvid’adjudicacions d’obra i edificacions públiques.

Segons han confirmat fonts jurídiques i ha avançat aquest dijous 'El Independiente’, el jutge de l’Audiència Nacional Manuel García Castellón ha mantingut en secret aquestes indagacions fins que dimecres passat va acordar aixecar aquesta reserva i cridar a declarar, els pròxims 4 i 5 d’abril, la major part de treballadors de la constructora.

Segons‘El Independiente’, la peça es va obrir a partir d’una “troballa casual” quan, en el marc del ‘cas Lezo’ –en el qual s’investiga l’expresident madrileny Ignacio González– es van practicar entrades i registres a les oficines d’OHL, empresa que ja té com a imputat en la causa l’expresident Juan Miguel Villar Mir.

Els agents de la Unitat Central Operativa de la Guàrdia Civil (UCO)van intervenir converses que havien sigut gravades per un empleat de l’empresa sobre el presumpte cobrament d’aquestes comissions i els investigadors sospiten que el treballador conservava aquestes cintes “per blindar-se davant la pròpia companyia” en el cas que les irregularitats fossin detectades.

Pagament de comissions il·legals

L’UCO va entregar a l’octubre un extens informe al jutjat on relatava el pagament “sistemàtic” de comissions il·legals en diferents entitats municipals i autonòmiques per obtenir contractació pública per part de la constructora de Juan Miguel Villar Mir. En tots els casos, OHL es beneficiava suposadament de martingales en contractes públics aparentment legals.

Notícies relacionades

Quan se li va preguntar sobre aquest cas, l’empresa va emetre un comunicat en el qual recorda que des que va iniciar la seva activitat fins a l’actualitat cap directiu o empleat de la companyia ha sigut condemnat per algun supòsit de corrupció i manifesta el seu “absolut compromís amb l’ètica, la integritat, la transparència, les més exigents pràctiques de Bon Govern i el respecte a la llei”. A més, OHL afegeix que la companyia manté “una política de tolerància zero amb la corrupció des de la seva fundació el 1911 fins avui”.

JuanVillar Mir està sent investigat en el ‘cas Lezo’, entre altres temes, per l’adjudicació el 2007 del tren de Navalcarnero (Madrid) a la seva constructora, una operació per la qual Ignacio González suposadament va cobrar una comissió d’1,4 milions d’euros. 

Temes:

Caso Lezo OHL