La resurrecció de les causes pel finançament il·legal del PP

La Kitchen, juntament amb la Púnica i Lezo, ajuden a reactivar la investigació de la caixa b del Partit Popular

La Gürtel, les últimes peces de la qual estan pendents de judici, va servir d'espoleta per aprofundir en aquestes indagacions

zentauroepp46325867 mujer de barcenas181221095631

zentauroepp46325867 mujer de barcenas181221095631

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

Moltes vegades els casos de corrupció s’entremesclen. Un porta a un altre i amb una mica de sort fins i tot ajuden a aclarir-lo. Això és més o menys el que ha passat aquest any amb les diferents causes en les quals s’investiga el presumpte finançament il·legal del PP. I això que amb la sentència de laprimera època de la Gürtel, que va motivar la moció de censura que va portar al poderPedro Sánchez, feia l’efecte que ja no havia de quedar gaire per conèixer en relació amb aquestes pràctiques irregulars. 

Però aquestasentència, en comptes de significar el final de les indagacions obertes en relació amb el finançament il·lícit del PP, va ser un revulsiu i va permetre reobrir una de les seves peces filles, la seguida per la “comptabilitat extracomptable” que durant anys va seguir a mà l’extresorer del partitLuis Bárcenas. També s’hi va sumar el que van declarar en el judici pel finançament irregular del partit a València alguns dels acusats, unes manifestacions que van permetre imputar l’expresident valenciàFrancisco Campsen una altra de les peces més petites del ‘cas Gürtel’, encara pendents de judici.

La contribució de Villarejo

L’última empenta a la principal causa en la qual s’indaga en el finançament irregular del PP ha arribat precisament de la mà de l’exsenador popular, que ha tornat a l’actualitat gràcies al cas Tàndem, en el qual s’investiguen les anomenades clavegueres policials i que té com a principal imputat l’excomissariJosé Manuel Villarejo. L’expolicia es declarava “atònit” de veure com el PP permetia que l’operació Kitchen es transformés en una “Gürtel 2”en un recent àudio amb què provava de defensar-se de les acusacions en contra seva.

La vigília de Nadal el jutgeJosé de la Matava prendre declaració tant a Bárcenas com a la seva dona,Rosalía Iglesias, tots dos condemnats per la Gürtel, per la presumpta sostracció de documentació compromesa per al PP que guardaven. El robatori s’hauria comès en l’anomenada operació Kitchen, en la qual elMinisteri de l’Interior ha admès que va pagar col·laboradors amb diners de fons reservats.

Notícies relacionades

El magistrat també va citar a declarar el que el 2013 era xofer del matrimoni,Sergio Ríos, que es va acollir al seu dret a no declarar en relació amb els suposats pagaments que va rebre d’Interior per aconseguir aquesta documentació. Bárcenas, per la seva part, va explicar que ignorava si aquesta documentació havia sigut incorporada a la causa en el seu moment, perquè d’això se’n va ocupar el seu aleshores advocat,Javier Gómez de Liaño. El que sí que va admetre és que incloïa dades relatives al finançament irregular del partit, ja que va assenyalar que contenia informació sobre el pagament a una campanya electoral en la qualMaría Dolores de Cospedalera candidata, fets que van ser arxivats per un jutjat a Toledo.

On arribi la investigació de l’operació Kitchen, que s’investiga en dos jutjats de l’Audiència Nacional, s’hi sumarà el que aparegui en els casos Púnica i Lezo, en el si del qual s’investiga el finançament il·legal del PP madrileny. L’últim pas del jutge Manuel García Castellón per avançar en les indagacions ha sigut demanar informació a l’Agència Tributària i a entitats financeres sobre dos empresaris i una desena de societats“relacionades amb el finançament il·legal del Partit Popular a la Comunitat de Madrid a través de l’ens públic Agència Informàtica i Comunicacions de la Comunitat de Madrid (ICM) entre el 2010 i el 2014, quan Esperanza Aguirre presidia la formació”.