MEMÒRIA HISTÒRICA

Una entitat demana tancar el Valle de los Caídos fins a les eleccions europees

La Federació Estatal de Fòrums per la Memòria exigeix el mateix tracte que als llaços grocs

zentauroepp44738066 valle de los caidos190302122340

zentauroepp44738066 valle de los caidos190302122340 / JOSE LUIS ROCA

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Federació Estatal de Fòrums per la Memòria ha denunciat davant de la Junta Electoral Central la "pervivència" de símbols franquistes i han exigit el tancament del Valle de los Caídos fins després de les eleccions europees del 26 de maig.

En un escrit presentat aquest dimecres davant l’administració posen com a exemple les mesures adoptades per la Junta Electoral Central i per les Juntes Electorals territorials competents en altres casos, irecentment en el cas d’exhibició de simbologia de tall independentista en edificis públics de Catalunya.

Així, consideren que hi ha forces polítiques que es presenten als pròxims processos electorals generals, europeus, autonòmics i municipals, que es declaren "explícitament hereves del règim dictatorial franquista", i que "en fan apologia públicament de manera habitual".

Per tant, sol·liciten a la Junta Electoral Central que insti Patrimoni Nacional que es prenguin "les mesures necessàries urgentment per procedir al tancament al públic del mausoleu de Cuelgamuros, també conegut com a Valle de los Caídos, fins després de la celebració de les eleccions europees, municipals i autonòmiques del pròxim 26 de maig".

Notícies relacionades

També esgrimeixen que a Espanya hi ha "dotzenes de símbols, monuments i nomenclatura de llista de carrers" que incompleixen la llei de memòria històrica.

Consideren que aquesta simbologia "vulnera el principi de neutralitat política" i sol·liciten que es prenguin les mesures necessàries i amb la "màxima urgència perquè es procedeixi a la retirada immediata de monuments, símbols, plaques commemoratives, nomenclatura de llista de carrers, simbologia franquista d’edificis i espais públics."