CITA AMB LES URNES

Macron observa de prop Rivera

Després del pacte amb Vox a Andalusia, la República en Marxa seguirà amb atenció els moviments de Ciutadans després de les eleccions generals

El partit del president francès espera amb interès el resultat del 28-A

zentauroepp47226196 file   in this wednesday  oct  17  2018 file photo french pr190305192001

zentauroepp47226196 file in this wednesday oct 17 2018 file photo french pr190305192001 / Francisco Seco

3
Es llegeix en minuts
Eva Cantón

La República en Marxa (LREM), el partit del president francès, Emmanuel Macron, no farà cap pas definitiu cap a l’eventual aliança amb Ciutadans per concórrer com a socis als comicis europeus del 26 de maig fins que se celebrin les eleccions generals a Espanya i es defineixi el nou panorama polític.

Els contactes amb el partit d’Albert Rivera es mantenen, segons ha assenyalat a aquest diari el director de campanya de la formació del president francès, Stéphane Séjourné, però la cautela també. El gener passat, el recolzament de Vox al nou Govern andalús format pelPP  i Cs va portarl’Elisi a llançar una advertència seriosa a la formació taronja: no hi pot haver acords amb la ultradreta. És la línia vermella que ha traçat el partit de Macron per forjar les seves aliances.

A la formació del president francès no tenen dubtes de l’europeisme de Ciutadans, però la relació estarà supeditada als moviments de Rivera a partir del 28 d’abril, quan es conegui el resultat de les urnes i es perfilin possibles pactes per a la formació de Govern si, com auguren les enquestes, cap partit aconsegueix la majoria. “Dependrà del que facin”, afegeix el responsable de campanya. Si Vox no apareix en escena un altre cop “no hi haurà problema” per a l’aliança europea amb Cs, assenyala. 

El partit de Macron "espera amb interès el resultat de les eleccions del 28 d’abril i confia a continuar treballant amb Ciutadans", segons han indicat a aquest diari fonts de la LREM. Per la seva part, fonts de la formació taronja han subratllat que la relació amb el seu soci francès és "fluïda" i que les reunions per a la formació del futur grup al Parlament Europeu són "constants".

Duel amb els populistes

Macron ha plantejat els comicis europeus com un combat entre les forces progressistes i les populistes. A França, aquesta batalla es perfila com una reedició del pols que va mantenir amb la ultradretana Marine Le Pen a les eleccions presidencials del 2017. Llavors, el candidat liberal va fer de l’europeisme la seva principal bandera per barrar-li el pas a l’extrema dreta.

Dos anys després, els sondejos tornen a situar a tocar els candidats de La República en Marxa i Reagrupament Nacional (antic Front Nacional), pròxim a les tesis de Vox. Qualsevol martingala entre Ciutadans i el partit de Santiago Abascal deslegitimaria l’estratègia de Macron.

Aquest dimarts, durant la presentació dels primers 30 candidats de la llista de LREM al Parlament Europeu, el seu cap de llista, la fins avui secretària d’Estat d’Assumptes Europeus Nathalie Loiseau, va avisar que mirarà “amb atenció” si Cs “comparteix” els valors que defensa la candidatura francesa.

“Haurem de veure el seu projecte, el seu programa, els seus compromisos i garantir que els uns i els altres comparteixen els nostres valors europeus i la nostra ambició per canviar Europa”, va dir al ser preguntada sobre això. LREM, va afegir, planteja “una oferta progressista central” a la qual s’hi poden unir no només els partits que avui estan al grup liberal (ALDE).

Oferta “progressista” i “central”

“Vindran amb nosaltres tots els que tinguin ganes d’aquesta oferta progressista, renovada i central. Avui molts estan a l’ALDE, però pot ser que no hi siguin tots, perquè de vegades cal desconfiar de les etiquetes”, ha subratllat.

Notícies relacionades

Una obertura que també va mostrar el febrer passat en una entrevista concedida a ‘Le Monde’. Al ser qüestionada sobre la relació de Vox amb Cs va respondre: “No és el que hagués fet LREM. És inimaginable que en una elecció, tot i que fos local, LREM s’associés amb l’extrema dreta a França, però jutjarem pels actes. De moment, el programa que han adoptat no inclou cap mesura extremista proposada per Vox. Ciutadans expressa conviccions europees fortes. També és el cas del PSOE de Pedro Sánchez”. 

En qualsevol cas, LREM no estudia actes amb potencials aliats fins al tram final de la campanya de les europees.