JUDICI AL PROCÉS

Un guàrdia civil: «Els Mossos van ser rebuts com 'la nostra policia' fins que van actuar»

El cap declara que a Sabadell els van advertir: "Sortiu corrents, que se us mengen"

Cinc agents de la policia de la Generalitat van resultar ferits al "contenir la massa"

zentauroepp46933908 proces190212110009

zentauroepp46933908 proces190212110009 / Emilio Naranjo

4
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

El cap primer de la Guàrdia Civil al comandament del registre del domicili de l’assessor de Governació Joan lgnasi Sánchez Santín, a Sabadell, el 20 de setembre del 2017, va declarar davant del tribunal del procés que un gran nombre de persones es van concentrar davant del portal, i per això es van veure obligats a trucar als Mossos d’Esquadra. Dels 10 policies de Seguretat Ciutadana que hi van acudir, cinc van resultar lesionats, segons va explicar un d’ells. El guàrdia civil prèviament havia explicat que els Mossos van ser rebuts com la ‘nostra policia’ fins que van començar a actuar, moment en què també van ser insultats amb "feixistes o botiflers" i fins i tot algun crit d’"a pocs ha matat ETA".

El testimoni va explicar que la comissió judicial va quedar retinguda hores a l’immoble, perquè "el crit de ‘No passaran’ va ser un fet constatat", perquè no es podia entrar ni sortir de l’edifici, "per la crispació exagerada de la gent que s’hi havia concentrat". Per això un dels seus companys, que va aconseguir acostar un cotxe al garatge perquè sortissin, els va advertir: "Aneu-hi corrent, que se us mengen".

Segons el cap, els mossos "van actuar molt bé, la veritat, se la van jugar aquell dia". "Aquell dia van ser molt eficaços, però altres dies no tant", va afegir a preguntes de la defensa. La fiscalia xifra en cinc els agents de la policia de la Generalitat que van resultar ferits al "subjectar la massa", que obeïa a les indicacions que rebia de "formar una barrera" o d’"arrencar cebes", com el joc infantil en el qual dos entrellacen els braços i un altre prova de separar-los. Com que la vivenda registrada és en un sisè pis, ell podia veure com els agents que intentaven d’obrir-los un passadís "van patir xocs, sacsejos". Va assenyalar que van sortir gràcies que els mossos van bloquejar la multitud amb les seves furgonetes.

"¿Estigmatitzo el nen?"

La defensa va provar de desacreditar el registre amb l’hora en què Sánchez Santín va ser detingut. El cap, molt espontani, va respondre: "¿I què faig? ¿L’emmanillo i estigmatitzo el nen?" amb referència al fill del càrrec de la Generalitat que havia de ser portat a l’escola quan es van personar al domicili. Més tard va afirmar que la massa hauria enganxat el detingut, "tot i que no el conegui". 

Davant del tribunal van declarar dos mossos, la imatge dels quals tampoc es va poder veure, perquè la direccióha demanat la mateixa "restricció de la publicitat, que no de la publicació de la seva imatge", dels altres cossos. Tots dos van explicar que es van lesionar una mà i un dit "al caure arrossegat per la massa", i que el que va ser agredit amb més força va ser el cap d’ordre públic, però les proteccions que portava van evitar lesions greus. El primer va assenyalar que va identificar membres de la corporació municipal, entre ells, el tinent d’alcalde, a qui va demanar ajuda per intervenir amb els concentrats, però el primer va refusar fer-ho. "En una situació com aquesta creiem que la mediació en els conflictes és troncal i abans d’utilitzar la força policial rebaixar la tensió amb una persona coneguda ens podia ajudar a evacuar la comitiva judicial", va precisar a preguntes de Javier Melero, advocat de Joaquim Forn.

Notícies relacionades

Prèviament, havia explicat que va activar els antiavalots des que va sortir de la comissaria. Va assenyalar que primer va intentar en va obrir un passadís per la Guàrdia Civil, i per això va sol·licitar antiavalots a Barcelona, però allà van dir que tenien "molta feina". Finalment els Mossos van tapar amb furgonetes l’entrada de l’aparcament i es va aconseguir treure el detingut i la comissió judicial. "Va ser el típic de tensió forta que has d’aguantar perquè es compleixi el nostre objectiu que és permetre la sortida de la comissió", va necessitar. Una vegada ocorregut això ja no hi va haver més agressió, va dir.

Com s’està convertint en costum durant l’interrogatori l’advocat de Jordi Sànchez, Jordi Pina, va protagonitzar una picabaralla amb el president del tribunal, Manuel Marchena. En aquesta ocasió, al pretendre que es deduís el testimoni contra el segon mosso que va declarar, perquè va negar que arran de les seves lesions s’obrís un atestat per atemptat contra l’autoritat. Per al lletrat, aquest fet demostra que no hi va haver sedició ni rebel·lió, perquè no era aquest el delicte pel qual es va aixecar acta. Marchena li ha preguntat si la qualificació jurídica d’un fet es discutiria pel que digui en un moment determinat un agent, quan això haurà donat lloc a noves diligències.