TRIBUNAL CONSTITUCIONAL

El TC admet la impugnació del Govern i suspèn la creació de la comissió sobre la Monarquia al Parlament

La creació de l'esmentada comissió es va aprovar el dia 7 de març, impulsada per JxCat, ERC, els comuns i la CUP

AME997. BUENOS AIRES (ARGENTINA), 24/03/2019.- Los reyes de España Felipe VI (c) y Letizia (i) caminan junto al ministro de Relaciones Exteriores de Argentina, Jorge Faurie (d), luego de aterrizar este domingo en el aeroparque metropolitano Jorge Newbery en Buenos Aires (Argentina). Los reyes de España llegaron este domingo a Buenos Aires en su primera visita de Estado a Argentina y tras superar el problema con la escalera que no alcanzaba la altura de la puerta de la aeronave, lograron descender y fueron recibidos por Faurie, quien los esperaba junto al ministro español de Exteriores, Josep Borrel. EFE/ Mariscal

AME997. BUENOS AIRES (ARGENTINA), 24/03/2019.- Los reyes de España Felipe VI (c) y Letizia (i) caminan junto al ministro de Relaciones Exteriores de Argentina, Jorge Faurie (d), luego de aterrizar este domingo en el aeroparque metropolitano Jorge Newbery en Buenos Aires (Argentina). Los reyes de España llegaron este domingo a Buenos Aires en su primera visita de Estado a Argentina y tras superar el problema con la escalera que no alcanzaba la altura de la puerta de la aeronave, lograron descender y fueron recibidos por Faurie, quien los esperaba junto al ministro español de Exteriores, Josep Borrel. EFE/ Mariscal / Mariscal (EFE)

1
Es llegeix en minuts
Europa Press

El Ple del Tribunal Constitucional ha admès a tràmit per unanimitat la impugnació presentada pel Govern de Pedro Sánchez contra la comissió d’investigació sobre les activitats de la Monarquia al Parlament català i ha ordenat la suspensió de la seva creació.

El TC atén així la petició del Govern central, que entén que el Parlament català no és l’òrgan competent per investigar les activitats de la Monarquia espanyola "al desbordar l’objecte de la investigació l’àmbit institucional i competencial propi" d’aquesta comunitat.

Igualment, l’Executiu va defensar que s’infringeix el principi d’inviolabilitat del cap de l’Estat i l’article que atribueix exclusivament als jutges i tribunals l’exercici de la potestat jurisdiccional.

20 dies de termini

El Tribunal Constitucional ha acordat donar trasllat al Parlament de Catalunya de la demanda i documents presentats perquè es presentin les al·legacions corresponents en un termini de 20 dies.

La creació de l’esmentada comissió es va aprovar el dia 7 de març, impulsada per JxCat, ERC, els comuns i la CUP i va comptar amb el rebuig de Ciutadans, PSC-Units i el PP.

La Comissió d’investigació sobre la Monarquia creada al Parlament català pretenia investigar les "activitats irregulars o delictives de persones vinculades a la família reial espanyola, incloses les destinades a forçar el trasllat del domicili social de bancs, grans empreses i multinacionals fora de Catalunya després de l’1-O".

Així constava en el text que van presentar els impulsors i que es refereix a les empreses que van decidir anar-se’n fora d’aquesta comunitat autònoma després del referèndum il·legal.

A més, volien que la comissió investigui els "presumptes comptes irregulars del rei emèrit, Joan Carles I, a Suïssa i altres paradisos fiscals", i les activitats irregulars o delictives que es puguin derivar de les declaracions que va fer Corinna zu Sayn-Wittgenstein.

Notícies relacionades

L’Executiu de Pedro Sánchez ja va recórrer a finals d’octubre passat davant del TC la resolució aprovada al Parlament català l’11 d’aquell mateix mes, contra el Rei i la Monarquia, al veure en aquest text "un nou intent" d’iniciar un altre procés unilateral "que desemboqui en la proclamació d’una hipotètica república" catalana.

La impugnació es va presentar malgrat el criteri contrari expressat pel Consell d’Estat, que en l’informe encarregat pel Govern va exposar que la moció del Parlament català no constituïa "objecte idoni per a la seva impugnació". El Govern no va compartir aleshores aquesta argumentació i va acudir al Constitucional.

Temes:

Parlament