TENSIÓ DIPLOMÀTICA

El Govern rebutja «amb tota fermesa» que Mèxic exigeixi disculpes a Espanya

L'Executiu mostra la seva disposició a intensificar les relacions d'amistat malgrat la carta de López Obrador

La Moncloa defensa que no es pot jutjar la conquesta de fa 500 anys des de la perspectiva actual

undefined46771606 spain  s prime minister pedro sanchez  l  and mexico s presi190325221646

undefined46771606 spain s prime minister pedro sanchez l and mexico s presi190325221646 / CARLOS JASSO

1
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol

Aquest dilluns a la nit, el Govern ha emès un comunicat en què “lamenta profundament” les cartes enviades pel president de Mèxic, Andrés Manuel López Obrador (AMLO), a Felip VI i al papa Francesc en què sol·licita que Espanya i el Vaticà demanin disculpes pels abusos comesos durant la conquesta de l’actual territori mexicà.

L’Executiu confirma que va rebre la missiva l’1 de març i remarca que rebutja el contingut “amb tota fermesa”. El president mexicà explica a Twitter que en aquesta carta demana que es faci “un relat de greuges” per les “violacions al que ara es coneix com a drets humans. Van haver matances, imposicions, l’anomenada conquesta es va aconseguir amb l’espasa i amb la creu”, lamenta.

estamos-en-comalcalco-vamos-a-centla-a-conmemorar-500-aos-de-la-batalla-de-los-espaoles-online-video-cuttercom / periodico

 

“L’arribada, fa cinc-cents anys, dels espanyols a les actuals terres mexicanes no pot jutjar-se en vista de consideracions contemporànies. Els nostres pobles germans han sabut sempre llegir el nostre passat compartit sense ira i amb una perspectiva constructiva, com a pobles lliures amb una herència comuna i una projecció extraordinària”, responen fonts governamentals.

La Moncloa reitera la seva “disposició per treballar conjuntament amb el Govern de Mèxic i continuar construint el marc apropiat per intensificar les relacions d’amistat i cooperació”, posa de relleu l’“enorme cabal d’afecte” existent entre els dos països i defensa la cooperació per “afrontar amb una visió compartida els reptes futurs”. 

Veneçuela, teló de fons

Notícies relacionades

Les cartes arriben després que Pedro Sánchez fes una visita oficial a Mèxic, el gener passat, on es va reunir amb López Obrador. Malgrat la sintonia en gran part de les qüestions que es van abordar, el mandatari mexicà va rebutjar la proposta de l’espanyol per formar part del Grup Internacional de Contacte (GIC) que prova d’intervenir en la crisi de Veneçuela. 

AMLO no ha arribat a reconèixerJuan Guaidó com a president encarregat sota l’argument de defensa de la neutralitat. “No volem que els estrangers intervinguin en temes que competeixen als mexicans, per això hem també de ser molt curosos de no intervenir. Perquè altres no intervinguin”, va assenyalar López Obrador en una conferència de premsa al costat de Sánchez.