TENSIONS INTERNES

Vox, obligat a desfer-se del seu candidat homòfob i negacionista Fernando Paz

El partit ultra comunica la "renúncia irrevocable" del cap de llista per Albacete

L'extertulià va desencadenar una onada de crítiques per les seves opinions sobre els gais i els jueus

zentauroepp47453283 fernando paz190322084727

zentauroepp47453283 fernando paz190322084727 / Europa Press 2019

3
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

Vox s’ha vist obligat a presicindir de l’historiador Fernando Paz, cap de llista de la formació ultra per Albacete. L’onada de crítiques a Paz pels seus comentaris ofensius cap alshomosexuals i els jueus, han forçat el partit d’extrema dreta a anunciar aquest divendres el seu "cessament". L’encarregat de fer pública la resolució ha sigut el vicesecretari de Comunicació de Vox i candidat per Toledo, Manuel Mariscal, que ha presentat els fets com una "renúncia irrevocable".

"Els manipuladors no arriben a tot arreu. Que la meva intenció només és servir Espanya allà on pugui ser més útil, i no permetré que, en un moment tan decisiu, perdin el temps en la defensa de la meva persona", ha escrit Paz en un missatge en el seu compte de Twitter. En la mateixa direcció, Paz ha publicat un fil en el qual ha justificat la seva decisió argumentant una "cacera mediàtica, inspirada per l’esquerra i avalada per altres mitjans, tots ells preocupats per l’auge imparable de Vox".

En aquesta sèrie de missatges, el fins avui cap de llista de la formació ha donat un avís a les persones que l’han "linxat manipulant declaracions" i que li han atribuït "tota mena de barbaritats". "Hauran de respondre davant dels tribunals".

A través de la xarxa social Whatsapp,Whatsapp un dels suports propagandístics predilectes de Vox, Mariscal li donava les gràcies: "Des de Vox agraïm l’altura de mires i el gest patriòtic de Fernando Paz al renunciar a la seva candidatura per no perjudicar aquest projecte i, alhora, condemnem el linxament polític i mediàtic que ha patit.

Negació de l’Holocaust

La renúncia de Paz arriba després de la publicació de la seva intervenció l’any 2016 en un acte organitzat per la Falange en el qual atribuïa els assassinats de jueus a Europa a l’"estat caòtic, la falta d’alimentació i l’extensió de tifus" en els camps de concentració.

Les seves declaracions van provocar aquest dimecres passat la reacció de la Federació de Comunitats Jueves d’Espanya, la institució que representa oficialment els jueus espanyols, que va mostrar la seva "preocupació". "Fernando Paz ha qualificat de farsa els judicis de Nuremberg als jerarques nazis, ha qüestionat l’assassinat massiu de 6 milions de jueus, ha deixat clares les seves sospites que els jueus no van morir en cambres de gas sinó en mans dels habitants d’Europa de l’Est i ha negat l’origen racista de l’Holocaust", recalcava la federació en un comunicat. Segons va afegir l’organització jueva, "en qualsevol país d’Europa on s’ha fet justícia sobre aquest traumàtic capítol de la història, és inadmissible que una persona amb aquest pensament es postuli per a un càrrec de representació pública".

Notícies relacionades

Hores abans de comunicar la seva decisió al partit, l’historiador havia denunciat a través de la mateixa xarxa social el que considerava una "persecució" insòlita a Espanya i consistent en "falsificacions i manipulacions" sobre la seva persona. "L’Holocaust és un fet històric tan repugnant i cruel com innegable: l’extermini dels jueus europeus per ordre de Hitler i els seus jerarques. El genocidi es va produir de diverses formes: per mitjà de l’afusellament, la gana i les cambres de gas, tal com també afirma el Congrés Mundial Jueu," va assenyalar Paz. Així, insistia que no desistiria "en la defensa de la llibertat davant el totalitarisme que estigmatitza els seus adversaris" com, segons la seva opinió, creu que s’ha fet amb ell.

Paz, tertulià d’Intereconomia, va assegurar públicament el 2013: "Si el seu fill em digués que és gai, l’intentaria ajudar; hi ha teràpies per reconduir la seva psicologia". I aquest any, va manifestar a 'Espejo público':  "Una parella gai amb un nen necessita teràpia" i "no és una família natural".