Doctrina del Castillo

El 'lobby' espanyol d'armes treu pit amb Vox: reunions habituals i recolzament a Abascal

Anarma presumeix de contactes amb el partit ultradretà de cara a la transposició de la directiva

rifle-anarma

rifle-anarma

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’Associació Nacional de l’Arma d’Espanya (Anarma), el ‘lobby’ armamentístic patri, ha rebut de bon grat la defensa del líder de Vox,Santiago Abascal, del dret a tenir armes a casa i el seu ús en defensa pròpia. 

Aquest grup, una mena d’Associació Nacional del Rifle (NRA) nord-americana a petita escala, es vanta dels seus contactes amb el partit ultradretà i ha adoptat una posició molt activa per influir en la legislació d’armes comunitària i nacional.

En concret, aquest ‘lobby’ va mirar d’impedir que la Comissió Europea restringís l’ús d’armes i, després de la directiva d’abril del 2017, ha redoblat els seus esforços per pressionar els partits de cara a la transposició nacional.

Per això, Anarma ha intensificat la seva activitat i presumeix de contactes amb Vox. Després de les paraules d’Abascal a ‘Armas.es’, aquesta organització no ha dubtat a treure pit a les xarxes socials, qualificant la novetat de "BOMBA MEDIÀTICA". 

Doctrina del Castillo

Segons la seva opinió, la situació de les armes a Espanya canvia "radicalment" amb les paraules d’Abascal, ja que "recolza i defensa laDoctrina del Castillo". Heretada del Regne Unit, aquesta idea explota la cultura de la por i aposta per la llei de la defensa pròpia, consagrant el dret a l’ús d’armes per defensar-se.  El 2005, el governador de Florida, Jeff Bush, la va tornar a popularitzar amb la 'Stand your ground act', al fer legal per als residents d’aquest territori dels EUA "respondre amb força la força, incloent-hi la força letal", a les amenaces.

L’associació proarmes "fa mesos que es reuneix amb diferents partits polítics [...] i empeny per canvis en les polítiques d’armes del nostre país", admet, abans de vantar-se que Abascal "parla sense complexos del dret a l’autodefensa" i de qualificar aquesta declaració com un "abans i un després".

Al mur de Facebook d’aquesta organització apareixen càrrecs d’Anarma fotografiats amb polítics de Vox (també han sigut rebuts per Ciutadans) com araJavier Ortega Smith i Iván Espinosa de los Monteros.

Interior limita

Malgrat aquests esforços, el Govern central limitarà la reforma del reglament d’armes de foc al que exigeix la normativa europea, que va reforçar el control en l’adquisició i tinença. Així, l’Executiu no incorporarà altres canvis, la qual cosa ha generat malestar entre les organitzacions armamentístiques, de caça i de federacions afectades.

Malgrat els intents d’Anarma, encara queda a anys llum de l’Associació Nacional del Rifle, un grup tan potent als EUA que va arribar a donar 30 milions de dòlars a la campanya de l’actual president, Donald Trump. Tot i que ara s’han distanciat, el mateix mandatari va arribar a prometre’ls que tindrien "un amic a la Casa Blanca".

Unes 8.500 armes curtes del tipus B

Espanya té autoritzades gairebé tres milions d’armes, de les quals 8.459 són curtes del tipus B, les qualificades com d’'autodefensa' particular i a les quals s’ha referit Abascal. La Guàrdia Civil, amb competències exclusives en matèria d’armes, gestiona gairebé 1.700.000 llicències i més de 2.900.000 armes (existeixen llicències per a més d’un arma), segons les dades que es van facilitar el 7 de febrer en la inauguració de les noves dependències de la Intervenció d’Armes i Explosius de Madrid capital.

En la seva web, l’Institut Armat explica que l’expedició d’aquest tipus d’armes curtes té un "caràcter restrictiu" i que es limita als "supòsits d’especial risc". "La raó de defensa de persones o béns, per si sola, no justifica la concessió de la llicència B", adverteix. És el director general de la Guàrdia Civil el que autoritza aquest tipus d’armes.

Notícies relacionades

En una resposta parlamentària per escrit a una pregunta del senador Carles Mulet (Compromís), a la qual ha tingut accés Europa Press, el Govern de Pedro Sánchez va assegurar el 14 de desembre que el 2018 hi havia en vigor a tot el territori nacional 8.459 llicències d’armes curtes del tipus B, és a dir, llicències perquè particulars disposin de pistoles o revòlvers. Aquí no s’inclouen les armes reglamentàries dels agents de les Forces de Seguretat o de l’Exèrcit, ni tampoc les de caça o ús esportiu, siguin de foc o no. Fonts de l’Institut Armat consultades per Europa Press han assegurat que l’última dada de la qual disposen sobre les llicències de tipus B és la del 2017, que es va donar llum verda per a 8.048 armes curtes. En la seva resposta per escrit, el Govern xifra en 7.847 les llicències d’aquell any. També hi va haver 275 llicències denegades.

Al contrari del que passa en altres països on l’ús d’armes en defensa pròpia està permès, com ara als Estats Units, a Espanya aquest ús està restringit amb prèvia autorització i justificació del seu ús. La llei obliga a protegir les armes de foc en un lloc segur i a comunicar immediatament el seu extraviament o robatori.