DECLARACIONS POLÈMIQUES

Javier Melero, advocat de Joaquim Forn, un altre dels signants del manifest en defensa d'Arcadi Espada

La Conselleria de Treball, Afers Socials i Família de la Generalitat ha interposat una denúncia per un presumpte delicte d'odi

El manifest considera excessiu l'"assetjament" que està rebent Espada

zentauroepp46934607 graf5791  madrid  12 02 2019   el letrado xavier melero  i  190314163821

zentauroepp46934607 graf5791 madrid 12 02 2019 el letrado xavier melero i 190314163821 / Emilio Naranjo

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Javier Melero, l’advocat de l’exconseller d’Interior Joaquim Forn és un dels signants del manifest‘En defensa d’Arcadi Espada’. Melero, que va ser un dels advocats del ‘cas Palau’ i del ‘3%’ –defensant Convergència–, és amic d’Arcadi Espada i va ser un dels assistents a les primeres reunions en què es va gestar el projecte d’un nou partit polític no nacionalista català, Ciutadans. No obstant, en el primer congrés del partit el 2006, Melero ja no estava entre els fundadors.

Espada va aparèixer el mes de febrer passat al programa conduït per Risto Mejide, ‘Chester’, i va ser notícia per les seves polèmiques declaracions. El periodista i membre del moviment Lliures i Iguals va criticar les persones que sabent que donaran a llum un nen malalt, creuen que "tenen tot el dret seguir endavant", la qual cosa va qualificar d’"immoralitat i aberració". Espada va considerar que si el servei públic de salut detectava "alguna anomalia greu que impedirà que porti una vida normal" els pares eren lliures de tenir el nen i que ell "no obligaria ningú a avortar" però aquests pares haurien de fer-se càrrec dels costos de les teràpies del fill, a més de la "responsabilitat moral d’haver portat amb aquestes condicions un fill al món". Aquestes declaracions li van costar l’expulsió del plató per part de Risto.

Denúncia per delicte d’odi

Les reaccions a les declaracions del periodista han arribat des de diferent àmbits. La Conselleria de Treball, Afers Socials i Família de la Generalitat i la Federació Dincat, que coordina i defensa els interessos de prop de 300 entitats socials de persones amb discapacitat intel·lectual, han denunciat formalment Arcadi Espada al Servei de Delictes d’Odi i Discriminació de la Fiscalia de Barcelona per un presumpte delicte d’odi.

Notícies relacionades

Periodistes, escriptors, filòsofs i altres intel·lectuals van firmar un manifest publicat el 14 de març, en què qualificaven la denúncia de la Generalitat d’"assetjament en persecució institucional". Els signants consideren que les declaracions d’Espada "han donat lloc a un assetjament que excedeix els estàndards de crítica que [...] es veu obligat a suportar". De la mateixa manera, creuen que hi ha un debat bioètic respecte a l’avortament que continua sent tabú i que "el silenci i els tabús, són sempre enemics de la llibertat".

Entre els signants trobem figures com Joaquín Sabina, periodistes com Jiménez Losantos i Hermann Tertsch, l’escriptor i professor Camilo José Cela Conde, l’inventor de Tabàrnia Albert Boadella, la cap de llista del PP per Barcelona Cayetana Álvarez de Toledo i els diputats de Ciutadans al Congrés Fernando Navarro i Fernando Maura.