Vist a LinkedIn

La carta d'un pare amb una filla amb la síndrome de Down a Arcadi Espada "¿Quant he de pagar per la vida de la meva filla?"

Va abandonar 'Chester' de Risto Mejide després d'un enfrontament per criticar el que costen al sistema

"No crec que sigui mala persona, només que no té capacitat intel·lectual suficient per entendre el valor de les persones"

zentauroepp46989499 risto arcadi espada chester190216171828

zentauroepp46989499 risto arcadi espada chester190216171828

3
Es llegeix en minuts
María Aragón

El polèmic 'Chester' d’Arcadi Espadaen què va ser expulsat per Risto Mejide després d’haver ofès les persones amb la síndrome de Down, continua fent parlar. Després de l’agraïment de Down España de les mostres rebudes d’afecte des de tot Espanya, alguns particulars també han volgut manifestar el que sentien.

videoplayback-1 / periodico

És el cas de Ramón Pinna Prieto, director adjunt a Suma Intermutual, que té una filla amb lasíndrome de Down. En una publicació viral a Linkedin, Ramón es pregunta quant costa la vida de la seva filla. "Quan vaig veure el programa, em va semblar que vostè em mirava als ulls quan deia allò que els pares als quals el sistema públic de salut ens havia avisat dels greus danys amb què naixeria un fill nostre, si seguíem endavant, hauríem d’assumir la nostra responsabilitat moral i per descomptat la nostra responsabilitat econòmica", explica.

Aquestes paraules van ser motiud’enfrontament entre Espada i Mejide, que va acabar amb el primer abandonant el programa. "Li va dir a un pare amb un fill amb Síndrome de Down coses que no podia suportar". 

El Ramón diu que aquestes declaracions no mereixen opinions perquè "gràcies a déu" Arcadi té més o menys la mateixa importància que ell en la societat. "Opinions de baix abast i de mal gust". No obstant, assegura que el preocupen els números, que cali la idea que suposen una "càrrega inassumible per al sistema".

Així que fa un càlcul de les 32.000 persones amb la síndrome de Down que viuen a Espanya i que tots "consumeixen i paguen el seu IVA, treballen, tributen i cotitzen al sistema". També paguen el metro, el cine o un caprixet. "Paguen i tornen a pagar". 

Quant als costos de la seva filla a la societat, ell marca les partides en les quals ella mai generarà cost social. "La meva filla mai anirà a la presó perquè no serà condemnada per corrupció, falsedat, robatori, furt, assetjament, calúmnies... No inflarà pressupostos ni malversarà fons públics, no generarà ‘fake news’ i no copiarà una tesi. La meva filla no matarà mai", diu, basant-se en el comportament d’aquests durant dècades. 

Notícies relacionades

"Tampoc tindrà els carrers fastigosos després d’una ‘botellón’ ni cremarà un bosc. La presència de mil com ella en un camp de futbol no farà que el partit sigui declarat d’alt risc. No envoltarà el Congrés, ni tirarà ampolles, encenedors i pedres als representants del poble, siguin els que siguin. No tallarà el trànsit, no assetjarà ningú a les xarxes socials, no consumirà drogues, no conduirà beguda, no cometrà imprudències al volant, i no mentirà per fer mal a un altre. ¿Segueixo, Sr. Espada? ¿O potser amb la rebaixa que s’infereix de tot l’anterior, em va perdonant els meus deutes de pare immoral, sr. Espada?"

Finalment, recorda que la seva filla viurà menys temps que la mitjana dels espanyols. "Això farà que vostè no hagi de suportar sobre la seva esquena de cotitzador ni els seus 20 anys de pensionista, ni totes les despeses tan vinculades a la dependència de les persones grans en el dia d’avui". I llança un missatge final a Espada: "No crec que sigui mala persona, només que no veu més enllà de vostè mateix, i que no té la capacitat intel·lectual suficient com per entendre el valor que les persones amb la síndrome de Down, i en general les persones amb discapacitat intel·lectual, aporten al nostre món".