POLÈMICA PREELECTORAL

El Govern avisa que els Mossos hauran de retirar els llaços grocs

L'Executiu remet a la JEC proves de la presència d'aquests símbols en edificis de la Generalitat

Artadi deixa clar que el Govern no "interferirà" arribat el cas en la feina de la policia catalana

abertran47320060 barcelona 12 03 2019 pol tica  la junta electoral central  j190312192826

abertran47320060 barcelona 12 03 2019 pol tica la junta electoral central j190312192826 / RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

El Govern es posa a disposició de la Junta Electoral Central (JEC) sobre la presència delsllaços grocs en edificis de l’Executiu català. La Moncloa podria recórrer per si mateixaa la fiscaliaperquè actuï, però considera que en un moment com aquest, a les portes de les generals, convé que l’organisme que vetlla pels comicis faci els passos que consideri oportuns, una actitud que també li permet prendre distància d’una polèmica que pot tenirefectes a les urnes. Així que el Govern central va enviar ahir a la JECfotografies de diversos edificis públicson seguien penjats els símbols independentistes, explicant que aquest ens és qui pilota el procés, i que es poden remetre els fets al ministeri públic o bé ordenar als cossos de seguretat la retirada dels llaços. En aquest últim cas, va subratllar la Moncloa, serien els Mossos d’Esquadra els encarregats de dur a terme les tasques.

La portaveu del Govern,Elsa Artadi,s’havia avançat hores abans a aquesta possibilitat. L’Executiu català, va assenyalar, no provaria d’impedir a la policia autonòmica que complís amb aquesta ordre. "Els Mossos faran el que hagin de fer, sense interferències", va dir Artadi.

Dilluns passat, la JEC va donar un nou termini al president, Quim Torra, perquè retirés els símbols que demanen la llibertat dels dirigents independentistes jutjats pel Tribunal Suprem, avisant-lo de "les responsabilitats administratives" si persistia en l’incompliment. L’organisme també alertava d’un possible delicte de desobediència. L’article 410 del codi penal preveu "multa de tres a dotze mesos i inhabilitació especial per a ocupació o càrrec públic per temps de sis mesos a dos anys" per a les autoritats o funcionaris públics que es neguin "obertament a donar el degut compliment a resolucions judicials, decisions o ordres de l’autoritat superior dictades dins de l’àmbit de la seva respectiva competència i revestides de les formalitats legals".

La JEC es reunirà previsiblement dimecres, o no més tard de dijous, per estudiar la documentació aportada per la Delegació del Govern a Catalunya, que dirigeix Teresa Cunillera. Bàsicament, es tracta d’imatges en les quals apareixen els llaços grocs alPalau de la Generalitat,vuit conselleries(Governació, Cultura, Territori i Sostenibilitat, Empresa i Ocupació, Interior, Economia, Agricultura i Salut) i lesseus de diversos serveis territorialsdel Govern a Girona, Lleida i Tarragona. Això, va explicar l’Executiu central, no significa que en altres edificis autonòmics s’estigui complint amb el mandat de la JEC. “Els edificis públics dependents de la Generalitatsón centenars. Per això, la Delegació ha pres, seguint les instruccions de la Junta, una mostra representativa. A partir d’aquest moment, queda a l’espera del que necessiti la JEC, si demanés una ampliació de la present informació," van assenyalar fonts de la Moncloa.

Prudencia a la Moncloa

Notícies relacionades

El Govern s’esforça a ser molt prudent en tota aquesta controvèrsia. "Això no és voluntari: hi ha un mandat de la Junta Electoral i el que cap és l’execució d’aquests acords", va dir el ministre de Foment i secretari d’Organització del PSOE, José Luis Ábalos, descartant acudir a la Fiscalia.

Els socialistes temen les conseqüències electorals que pot implicar aquest nou conflicte. Consideren que, si s’enquista, nomésbeneficiarà l’independentisme i les dretes,i perjudicarà les seves expectatives. En el PSOE i el PSC confien aquesta vegada a aconseguir el recolzament d’una part dels simpatitzants tradicionals de l’antiga Convergència, descontentaments amb la "deriva radical" de Carles Puigdemont, que veurien Pedro Sánchez l’única opció per resoldre, o almenys mitigar, el conflicte català. Però el xoc pels llaços, expliquen fonts socialistes, potalimentar els “extrems”,i impedir aquest transvasament de vots i enfortir pel camí el PP, Cs i Vox a tot Espanya, comva passar el desembre passat a Andalusia.