L'estratègia a Madrid genera friccions a JxCat

Fonts del PDECat matisen Borràs i defensen canvis en la reforma laboral

Esquerra afirma que no hi ha d'haver bloqueig a les polítiques socials de l'Estat

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal / Xabier Barrena

Fonts del PDECat consultades per EL PERIÓDICO han assegurat que la candidatura postconvergent en les eleccions generals no es desentendrà ni del debat sobre si fer marxa enrere a la reforma laboral vigent –pactada pel PP i CiU– ni de cap altra política fiscal, social o cultural en l’àmbit espanyol. Un aclariment que afirma que no hi haurà bloqueig ni 'no' a tot. Aquest aclariment arriba després que en una entrevista al diari ‘Ara’, la consellera de Cultura, Laura Borràs, –que ocuparà el número dos de la llista de JxCat per Barcelona– preguntada sobre la reforma laboral, afirmava, amb un somriure: "No tinc una posició prefixada" i afegia: "Primer hem de veure què passa, quins són els resultats, qui està en disposició de governar i com, no ens interessa tant si la reforma laboral a Espanya s’aplica d’aquesta o altra manera”. Borràs insistia en el dret d’autodeterminació com a condició prèvia.

En una entrevista la setmana passada a EL PERIÓDICO, l’encara diputat postconvergent, Carles Campuzano, que ha sigut apartat de les llistes del seu partit, defensava la necessitat de rectificar la vigent reforma laboral, sobre la qual va eludir fer autocrítica per haver-la avalat. “S’han de corregir alguns aspectes de la reforma laboral i és una pena que no s’hagin pogut corregir ara per l’obstruccionisme de Podem. Fonts del PDEcat expliquen que el programa electoral incorporarà la proposta que prevalgui el conveni del sector en lloc del de cada empresa i modificacions en les polítiques actives d’ocupació.

ERC i comuns, per la implicació

Qui també va definint el rol a exercir al Congrés en la pròxima legislatura és ERC. Els republicans rebutgen adoptar el bloqueig total a la política espanyola perquè això afectaria les polítiques socials i, per tant, el benestar de molts dels seus electors. És a dir, ERC veu compatible oferir-se com a alternativa tant en el ‘bloc del 155’ (PSOE, Cs, PP) com en el ‘tripartit de dretes’ (PP, CS, Vox) sense, per això, tancar la porta a acords puntuals en determinades mesures.

Notícies relacionades

El portaveu republicà al Congrés, Gabriel Rufián, ha reivindicat que forma part de l’"ADN" de la seva força negociar mesures que millorin les condicions de vida de les persones. No obstant, i transcendint les polítiques socials, Rufián ‘no es va mullar’ sobre si donaria o no recolzament a una investidura i va advertir que ERC no acceptarà "xantatges" del PSOE sobre cap tema, tampoc aquest.

Per la seva banda, el portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, ha denunciat que l’únic "projecte" polític de JxCat és "bloquejar, perquè no els interessa la governabilitat" espanyola, informa Roger Pascual.