CONTACTES ENTRE PARTITS

El PSOE i el PDECat negocien amb sigil les bases de la contrareforma laboral

Socialistes i postconvergents porten mesos abordant els canvis a l'estatut dels treballadors

Les dues parts coincideixen que el conveni sectorial ha de tornar a prevaler sobre el d'empresa

undefined45595134 madrid  24 10 18  sesion de control al gobierno en el congre181109184947

undefined45595134 madrid 24 10 18 sesion de control al gobierno en el congre181109184947 / JOSE LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Fa mesos que el PSOE i el PDECat negocien amb sigil, i independentment dels missatges públics que es llancin el Govern i la Generalitat en cada moment, canvis legals per acabar amb una part de la polèmica reforma laboral aprovada per Mariano Rajoy el 2012. Les converses van començar abans de l’estiu i han continuat durant tot aquest temps, sense veure’s afectades per l’ultimàtum de Quim Torra Pedro Sánchez perquè accepti un referèndum d’autodeterminació a Catalunya, ni per les acusacions de la fiscalia als líders del procés. Segons fonts parlamentàries, s’espera que fructifiquin el desembre a través d’un acord que tornarà als treballadors alguns dels drets que van perdre fa sis anys. En especial, la contrareforma recuperarà el poder dels convenis sectorials en la negociació col·lectiva, posant fi a l’actual primacia dels convenis d’empresa.

Les vies de comunicació entre socialistes i postconvergents són sòlides. Fonts de la Moncloa expliquen que fins i tot en els moments més tensos de les relacions entre l’Executiu i la Generalitat, el to fet servir en "privat" pels dirigents independentistes sempre ha sigut "bo", molt diferent a l’"èpica" d’algunes de les seves declaracions, una cosa que confien que es plasmi en la reunió que el mes que ve mantindran Sánchez i Torra a Barcelona. En el Govern, en aquest sentit, continuen sense donar per perduda la batalla pressupostària, malgrat que reconeixen que es presenta molt difícil. Els postconvergents insisteixen que no negociaran els comptes de l’any que ve, i fins i tot es plantegen presentar una esmena a la totalitat.

Sense majoria per derogar

Però la negociació laboral discorre per un altre camí. A mitjans del juny passat, en la seva primera entrevista, dues setmanes després d’haver arribat a la Moncloa, Sánchez va dir que li "agradaria" tombar tota la reforma laboral, però que no hi havia en el Parlament una suma capaç de fer-ho. "S’ha deser realistes. En el Congrés ara mateix no hi ha una majoria per derogar-la. El que sí que existeix és una majoria per retocar alguns articles molt lesius", va explicar el cap de l’Executiu a TVE. El missatge anava dirigit, sobretot, al PDECat. Els sobiranistes, llavors dins de CiU, van recolzar al seu dia la reforma de Rajoy. La majoria que va fer prosperar la moció de censura de Sánchez a Rajoy no es pot traslladar, per tant, a la legislació laboral. Per això els socialistes han començat a negociar amb els postconvergents. Consideren que si aconsegueixen segellar un pacte amb ells, la resta de grups, a excepció del PP i Ciutadans, no s’oposaràn.

Amb ERC, el PSOE encara no ha tractat la contrareforma. "Ja ens trucaran quan ens necessitin", assenyalen fonts republicanes. Amb Podem, el seu principal soci, hi ha converses en marxa. Les línies generals d’aquesta iniciativa ja estan recollides en l’acord que van assolir Sánchez i Pablo Iglesias per als Pressupostos  de l’any que ve. El document estableix la necessitat de "derogar, abans de finalitzar el 2018, els aspectes més lesius de la reforma laboral, particularment en matèria de negociació col·lectiva".  

Una llei ja en tràmit

Notícies relacionades

La contrareforma es pretén dur a terme aprofitant una proposició de llei contra la precarietat dels treballadors subcontractats, que segueix en tramitació parlamentària després d’haver sigut registrada el 2016. La proposta original es limita a aquest apartat, però socialistes i postconvergents volen anar més enllà, modificant l’article 84 de l’estatut dels treballadors perquè els convenis sectorials tornin a tenir prioritat davant els d’empresa quan els segons suposin un menyscapte en les condicions laborals.

La preeminència dels acords col·lectius empresarials sobre els del sector va ser un dels principals instruments que va fer servir el Govern del PP per propiciar una devaluació salarial. "Hi ha coincidència en què els convenis d’empresa no poden servir per devaluar els sous", expliquen fonts parlamentàries. On no hi ha tanta sintonia, continuen, és en els mètodes per acabar amb l’actual dualitat entre treballadors fixos i temporals. Les fonts consultades assenyalen que, en principi, no hi haurà acord en aquesta matèria.