Eleccions generals

Acaba el termini perquè els partits formalitzin les seves coalicions per al Congrés i el Senat

El 20 de març s'obre un termini per presentar les candidatures davant de les juntes provincials

zentauroepp36050375 congreso diputados181016192028

zentauroepp36050375 congreso diputados181016192028 / JAVIER LIZON

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

Els partits polítics disposen fins a les dotze de la nit d’aquest divendres, dia 15 de març, per registrar les seves coalicions al Congrés i al Senat per a les eleccions generals del pròxim 28 d’abril. 

Aquestes coalicions s’han de formalitzar en les juntes electorals provincials o, si superen l’àmbit provincial, davant de la Junta Electoral Central.

Entre d’altres, el 2016 van formalitzar coalició Podem, IU i Equo i altres forces sota la marca Units Podem; Podem amb Compromís i IU a la Comunitat Valenciana; En Comú i Podem a Catalunya; les marees, Podem, IU i Anova sota la marca En Marea; el PSOE i Nova Canàries; i el PP amb Fòrum Astúries, UPN i el Partit Aragonès. 

El PP ja ha revalidat les seves aliances a Astúries, Navarra i Aragó, i en canvi sembla que el PSOE i Nova Canàries ja no es presentaran junts i que Podem no reeditarà la seva coalició amb Compromís a la Comunitat Valenciana i que té problemes per tancar un acord a Galícia com el d’anteriors comicis. 

També hi ha hagut moltes crides per unir forces en les candidatures al Senat, ja que per a la Cambra Alta regeix el sistema majoritari per llistes obertes i només aconsegueixen escó els quatre candidats més votats a cada província. 

Fins al dia 25 per a les llistes

Formalitzades les coalicions, el següent pas serà presentar davant les juntes electorals provincials les candidatures al Congrés i al Senat, i per això s’obre un termini el dia 20 que es tancarà el dia 25 de març, també a les dotze de la nit. 

Notícies relacionades

Les llistes presentades al Congrés i al Senat es publicaran el 27 de març al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE), però encara no seran les definitives, ja que s’obrirà un termini d’esmena d’errors i per resoldre impugnacions. 

El 2 d’abril serà quan el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) publiqui ja les candidatures proclamades per les juntes provincials, una vegada revisades i, en el seu cas, corregides. I a les zero hores del divendres 12 d’abril arrencarà la campanya electoral, que conclourà a les dotze de la nit del divendres 26. És a dir, es desenvoluparà en plena Setmana Santa, ja que aquest any el 14 d’abril és Diumenge de Rams, el 19 és Divendres Sant i el 22 és Dilluns de Pasqua, festiu a bona part d’Espanya.