EXHIBICIÓ AL PALAU ROBERT

L'exposició '7,5 milions de futurs' vol actualitzar la idea de Catalunya com «un sol poble»

El Govern destaca els èxits econòmics i socials del país en l'últim quart de segle

La igualtat de gènere és un dels objectius que els ciutadans anhelen aconseguir de cara al 2025

undefined47347272 barcelona   14 03 2019    exposici n 7 5 millones de  futurs190315102818

undefined47347272 barcelona 14 03 2019 exposici n 7 5 millones de futurs190315102818 / JORDI COTRINA

4
Es llegeix en minuts
Berta López

Fins al 30 de juny es pot visitar al Palau Robert l’exposició “Catalunya: 7,5 milions de futurs”.L’exhibició, que va ser inaugurada el divendres 1 de març pel president Quim Torra i el vicepresident i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès, destaca les gestes aconseguides durant els últims anys a Catalunya, centrant-se en l’àmbit econòmic, social i de la salut. El títol, inspirat en el lema utilitzat per la Generalitat durant la campanya institucional ideada per Lluís Bassets el 1987 sota la segona legislatura deJordi Pujol, vol recuperar i actualitzar la idea de Catalunya com “un sol poble, plural i inclusiu” posant de manifest que malgrat les diferents perspectives vigents sobre el present i el futur del país, existeix una causa comuna que és “la de la democràcia i la convivència. La de la llibertat, la igualtat i la fraternitat”.

La direcció de la campanya del ‘Som 6 milions’ va anar “de dalt cap a baix” mentre que en aquest cas s’ha pretès revertir el sentit i que sigui “de baix cap a dalt”. Per això, les dades i informacions que es donen són obertes i de molts àmbits diferents, perquè siguin els ciutadans els que acabin configurant la seva visió i la seva idea del país, ha constatat Quim Torrent, comissari de l’exposició. També per aquest mateix motiu, dues de les sis sales de l’exposició estan dedicades que el visitant pugui expressar la seva opinió i la seva visió del futur del país.

Torrent ha destacat la necessitat de desvincular aquesta campanya institucional del moment polític actual català –amb el judici contra els líders independentistes en marxa i unes eleccions generals al caure– remarcant que al programar-se l’esmentada campanya, encara no se sabia que coincidiria temporalment amb aquests dos esdeveniments i que precisament es va voler donar una visió global del territori, deixant de banda qüestions municipalistes, davant de la imminència dels comicis municipals.

Present, passat i futur

Al llarg de les tres primeres sales es presenta el moment social que viu Catalunya, oferint informació relacionada amb tots els departaments de la Generalitat. Des de la Direcció General de Difusió del Departament de la Vicepresidència, d’Economia i Hisenda, els organitzadors de l’exposició, posen de relleu “el bon moment econòmic que vivim”, recolzant-se en dades coml’afirmació de ‘The New York Times’‘The New York Times’ que“Catalunya és la millor regió del sud d’Europa per invertir el 2018 i el 2019”, per davant de Madrid, la Llombardia, Istanbul i Lisboa, o el fet que Catalunya acumula 21 trimestres de creixement econòmic i que el 2018 el PIB català va créixer un 2,6%, per sobre del 2,3% de mitjana de creixement de les economies avançades.

També des de Difusió destaquen “la capacitat del govern de construir un estat del benestar que garanteix l’equitat, la cohesió social i la igualtat d’oportunitats”. En aquest aspecte, es destaca l’aposta que han fet els successius governs en favor de la formació professional per reduir l’atur juvenil, que amb la crisi del 2008 va augmentar un 70%, la progressiva millora de la qualitat de vida i salut dels catalans i el lideratge de Catalunya com a regió del món amb més donants d’òrgans, el doble que la mitjana de la UE.

A la quarta sala, s’ofereix la possibilitat als visitants d’explicar qui són i la relació que tenen amb Catalunya. A través d’una estructura interactiva, els visitants poden respondre a preguntes –en ocasions en clau d’humor– de tipus personal i sobre el territori. La cinquena habitació presenta un recorregut històric de les principals fites econòmiques i industrials, des de la revolució industrial fins ara, dels principals sectors industrials: l’alimentari, el químic, el del transport i l’energia, turisme i serveis i el tèxtil.

A l’horitzó, la igualtat de gènere

L’últim estadi de l’exposició permet al visitant plasmar les seves conviccions sobre quin serà el futur pròxim de Catalunya. En menys de dues setmanes, ja hi havia més de 500 possibles futurs. Les respostes estan penjades a la paret de la sala i la majoria afirmen creure que el 2025, homes i dones haurem aconseguit la igualtat de gènere, cosa que porta a pensar que l’esperit del 8 de març ha calat en la societat, sobretot entre els més joves i es mantindrà al llarg dels 364 dies de l’any restants. Al principi de l’exposició rebel·la que el 60% dels nous graduats són dones. No obstant, la bretxa salarial a Catalunya continua sent d’un 14,7%.

Notícies relacionades

Una de les principals preocupacions és el deteriorament del medi ambient i la qualitat de vida. Un nombre important dels enquestats considera que d’aquí a sis anys, treballarem més hores, menjarem més menjar ‘fast food’ i les nostres llars seran més petites. Així, tot i que la majoria pensa que la qualitat de vida millorarà al llarg dels pròxims anys, el cert és que existeix una creixent preocupació per la precarització de la vida, sobretot entre els joves.

Sembla que a les produccions audiovisuals ‘Polònia’, ‘Saber y ganar’ i ‘Gran Hermano’ encara els queda trajectòria, ja que molts dels qui han respost han completat la frase “el 2025 continuarà apareixent a la televisió...” amb els noms d’aquests programes de TV-3, TVE i Telecinco, respectivament.