cúpula policial de Fernández Díaz

El comissari Gómez Gordo i el xòfer de Bárcenas tornen a l'Audiència Nacional per la Kitchen

Els dos imputats estan en llibertat provisional, sense passaport i amb la prohibició d'abandonar el país

fotonoticia 20180808142019 640

fotonoticia 20180808142019 640

4
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El jutge de l’Audiència Nacional Manuel García Castellón ha tornat a citar aquest dijous en qualitat d’imputats el comissari Andrés Gómez Gordo i al que va ser xòfer de Luis Bárcenas, Sergio Ríos, perquè ampliïn la seva declaració en relació amb Kitchen, l’operació policial sense control judicial que s’hauria desenvolupat a partir del 2013 per sostreure documentació sensible del PP el seu extresorer, segons han informat fonts jurídiques.

Es tracta de la setena peça secreta del ‘cas Tàndem’, que investiga les activitats il·lícites del comissari jubilat i en presó provisional José Manuel VillarejoJosé Manuel Villarejo, i que ha esquitxat gran part de la cúpula policial que tenia sota el seu comandament com a ministre de l’Interior Jorge Fernández Díaz, començant pel llavors número 2 de la Policia Nacional, el director adjunt operatiu (DAO) Eugenio Pino.

Gómez Gordo, que es considera pròxim a la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, perquè va ocupar un càrrec de responsabilitat amb ella de presidenta de Castella-la Manxa, ja va prestar declaració a l’Audiència Nacional el passat 16 de gener, investigat per un presumpte delicte de malversació de fons públics.

Primera citació de Gómez Gordo

En aquell moment va respondre durant una mica més d’una hora a preguntes de la Fiscalia Anticorrupció i la seva defensa per desvincular-se d’aquella operació. La seva única participació hauria sigut, segons el contingut de la seva declaració avançat per ‘Eldiario.es’, posar en contacte al xòfer de Bárcenas amb el comissari José Manuel Villarejo, objecte central de la causa oberta a l’Audiència Nacional.

Acabat l’interrogatori, el jutge, a instàncies d’Anticorrupció, va acordar retirar-li el passaport i li va imposar la prohibició d’abandonar el país, mesures cautelars que continuen vigents en l’actualitat.

Recentment nomenat comissari, va ser condecorat durant l’etapa de Jorge Fernández Díaz com a ministre de l’Interior per la seva feina d’enllaç entre la UDEF i la Direcció Adjunta Operativa de la Policia que comandava Eugenio Pino. Se'l relaciona, a més, amb el frustrat projecte del Campus de la Justícia, a la Comunitat de Madrid, on havia d’ocupar el lloc de responsable de seguretat.

En l’actualitat ocupa un lloc a Alacant no exempt de polèmica, ja que els sindicats policials ASP i ARP han denunciat que comporta el gaudi d’una vivenda que, segons el grup de Podem al Congrés dels Diputats, es tractaria d’una "prebenda".

Ara, el jutge el torna a requerir perquè ampliï la seva declaració després d’haver escoltat, entre altres testimonis, al facultatiu Miguel Ángel Bayo, que sota el comandament d’Eugenio Pino s’encarregava de la gestió administrativa dels fons reservats a la DAO.

El xòfer de Bárcenas

Quant a Ríos, que va prestar declaració davant de García Castellón el mes de gener durant més de tres hores, també té retirat el passaport i la prohibició de sortir del país, així com la obligació de comparèixer periòdicament en seu judicial. És policia i té plaça a Madrid.

En el seu cas, se l’investiga per presumptes delictes de prevaricació, malversació, robatori i violació de domicili, la que va patir la família de Bárcenas a casa seva en mans d’un home disfressat de sacerdot que compleix per aquest motiu 22 anys de presó després d’un judici en el qual Ríos va fer de testimoni de l’acusació.

D’acord a la informació que obra en la causa, Ríos va estar cobrant de fons reservats almenys durant dos anys a raó de 2.000 euros al mes, extrem que hauria certificat el Ministeri de l’Interior mitjançant els rebuts i les notes de seguiment d’aquella operació que, a petició del jutge va posar a disposició dels investigadors.

El seu propi cap, Bárcenas, que està personat com a acusació en la causa com a víctima del presumpte robatori de documents, va declarar davant de García Castellón i si bé va dir que no havia tingut constància que se li hagués sostret res, sí que va apuntar tres ocasions en què Ríos podria haver accedit a informació sensibleinformació sensible, ja que va estar al càrrec de traslladar papers en fins a tres mudances.

No obstant, s’haurien realitzat seguiments i altres tasques d’espionatge. Segons va avançar ‘El Mundo’, la dona de l’extresorer, Rosalía Iglesias, ha aportat a l’Audiència Nacional un telèfon mòbil que li va facilitar la mateixa policia "per seguretat" després de l’assalt a la seva vivenda sota la sospita que el terminal s’utilitzés en realitat per monitoritzar-la.

Altres comissaris investigats

Notícies relacionades

També en qualitat de testimonis ja han passat per l’Audiència Nacional Enrique Barón, ex comissari general d’Informació; Manuel Morocho, inspector de la Policia encarregat en origen d’investigar el ‘cas Gürtel’ i la caixa b del PP que controlava Bárcenas; i els dos comissaris que exercien de secretaris generals de la DAO entre el 2013 i el 2015.

A més, han comparegut com a investigats en aquest període el mateix Eugenio Pino, els seus adjunts José Ángel Fuentes Gago i Bonifacio Díaz Sevillano; l’excomissari en cap de la Unitat d’Afers Interns Marcelino Martín-Blas, el que va ser cap de Seguiments de l’UCAO que dirigia el també imputat per Kitchen Enrique García Castaño; aquest i el mateix comissari Villarejo.