Espionatge polític

Tres antics comandaments policials declaren en el cas Villarejo per l'operació Kitchen

Han sigut cridats després que el seu màxim responsable, Eugenio Pino, negués la il·legalitat dels fets

undefined39026792 politica television salvados la sexta jordi evole   el comis181125140959

undefined39026792 politica television salvados la sexta jordi evole el comis181125140959

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El jutge del cas Villarejo, Manuel García Castellón, interroga aquest dijous els inspectors en cap José Ángel Fonts Gago i Bonifacio Díaz Sevillano, així com l’excap de la Unitat d’Afers Interns, Marcelino Martín-Blas, recentment imputats a la peça Kitchen, en la qual s’investiga una operació dissenyada per espiar l’extresorer del PP Luis Bárcenas.

Segons han informat fonts jurídiques, els tres han sigut cridats a declarar poc després d’haver sigut imputats després de la declaració per aquests fets del que va ser el seu màxim responsable, Eugenio Pino, que va negar que el dispositiu per vigilar Bárcenas fos il·legal.

Tots ells estan implicats en l’anomenada "guerra de comissaris" i algun ha protagonitzat enfrontaments amb l’excomissari José Villarejo, com és el cas de Martín-Blas.

Amb aquesta decisió, García Castellón ja va imputar tota la cúpula policial que podria haver estat implicada en l’espionatge a Bárcenas, que es va posar en marxa el 2013 quan Jorge Fernández Díaz era el ministre de l’Interior.

Declaracions dels implicats

Després d’interrogar com a investigat el xòfer de Bárcenas, Sergio Ríos, que suposadament va sostreure documents a l’extresorer actuant com a confident de la policia, el jutge també va cridar a declarar l’ex director adjunt operatiu (DAO) de la Policia Eugenio Pino, i l’excap de la Unitat Central de Recolzament Operatiu (UCAO) de la Policia Enrique García Castaño, 'el Gordo', que van defensar la legalitat de l’operació, que van reduir a un mer dispositiu per vigilar Bárcenas després de conèixer-se la seva fortuna a Suïssa.

En relació amb aquests fets, també ha sigut interrogat com a investigat el policia Andrés Gómez Gordo, que va ser assessor de l’ex secretària general del PP María Dolores de Cospedal, i que, com als altres, el jutge li va imposar la prohibició de sortir d’Espanya, entre altres mesures.

Notícies relacionades

L’extresorer del PP, que compleix condemna pel 'cas Gürtel', i la seva dona, Rosalía Iglesias, ja van prestar declaració per aquests fets i estan personats en aquesta peça del cas Villarejo com a acusació per considerar-se perjudicats per l’operació Kitchen.

Paral·lelament a la investigació de Kitchen i al conèixer-se l’existència d’aquests documents, Bárcenas i la seva dona van ser imputats en la causa en la qual un altre jutge de l’Audiència Nacional, José de la Mata, investiga la caixa b del PP.