Sortida sense acord

Borrell veu la pròrroga per preparar el 'brexit' com l'única via per al Regne Unit

El ministre d'Afers Exteriors assenyala que la possibilitat de tornar a negociar amb la UE està descartada

AME9823. MONTEVIDEO (URUGUAY), 07/02/2019.- El ministro de Asuntos Exteriores de España, Josep Borrell, habla con la prensa después de participar en la primera reunión del Grupo Internacional de Contacto sobre Venezuela, este jueves, en Montevideo (Uruguay). Borrell dijo que apoya a la declaración del Grupo Internacional de Contacto sobre Venezuela, compuesto por Gobiernos latinoamericanos y europeos, que pide celebrar elecciones presidenciales en el país suramericano. EFE/Ana Paula Chain

AME9823. MONTEVIDEO (URUGUAY), 07/02/2019.- El ministro de Asuntos Exteriores de España, Josep Borrell, habla con la prensa después de participar en la primera reunión del Grupo Internacional de Contacto sobre Venezuela, este jueves, en Montevideo (Uruguay). Borrell dijo que apoya a la declaración del Grupo Internacional de Contacto sobre Venezuela, compuesto por Gobiernos latinoamericanos y europeos, que pide celebrar elecciones presidenciales en el país suramericano. EFE/Ana Paula Chain / Ana Paula Chain (EFE)

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El ministre d’Afers Exteriors, Josep Borrell, s’ha preguntat aquest dijous si els diputats britànics són conscients de la transcendència del que voten i ha considerat que ara el Regne Unit hauria de sol·licitar una pròrroga, però exclusivament per preparar una sortida sense acord de la UE.

En declaracions als periodistes abans d’inaugurar unes jornades sobre diversitat de gènere en la política exterior, Borrell ha incidit enl’"ajustada" votació del Parlament britànicl’"ajustada" votació del Parlament, que per només quatre vots ha descartat sortir de la Unió Europea sense acord.

"És realment sorprenent que el resultat hagi sigut tan ajustat, només que tres diputats haguessin canviat el sentit de vot ens hauríem trobat ara amb un ‘brexit’ sense acord", ha advertit.

El titular d’Exteriors s’ha preguntat si "la gent és conscient de les conseqüències del que decideix" i ha assenyalat que li "sorprèn molt que hi hagi tants diputats britànics dividits, gairebé meitat i meitat, que no els importaria sortir de la Unió Europea per força".

Petició de pròrroga

"Les tendències a afrontar riscos són molt grans pel que veig", ha afegit Borrell, per a qui ara les possibilitats ja es van delimitant i només queden dues opcions, que el Regne Unit demani o no una pròrroga per sortir de la UE.

Si no la demanen, seria tant com dir que no hi ha ‘brexit’, cosa que el ministre creu que no és probable, perquè suposaria arribar a una "reducció a l’absurd".

D’aquesta manera, l’opció seria una petició de pròrroga que els britànics haurien d’explicitar per què la volen i per quant temps i davant de la qual la UE hauria de ser "molt exigent" per conèixer exactament les seves intencions.

I és que, segons ha argumentat, "si és una pròrroga simplement per guanyar temps i arribar a les eleccions europees i també s’han d’elegir diputats europeus però sense tenir una idea clara de què és el que es vol negociar, tampoc serviria per a gaire".

Segons la seva opinió, la pròrroga hauria de servir per preparar un ‘brexit’ sense acord, una vegada descartada la possibilitat de tornar a negociar amb la UE una sortida pactada.

Notícies relacionades

"Una sortida sense acord demà doncs és molt complicada de gestionar, si em diuen que la sortida sense acord es produirà d’aquí a tres mesos, ja que almenys hi ha temps per preparar-se per a una sortida sense acord", ha afirmat.

Però en qualsevol cas, ha conclòs que "convé escoltar i esperar".