UN DIVORCI COMPLICAT

Barnier: "Per a què" serviria retardar el 'brexit'

El negociador de la UE, Michel Barnier, adverteix que el risc d'una sortida sense acord "mai ha sigut tan gran"

zentauroepp46567526 european union s chief brexit negotiator michel barnier gest190116101746

zentauroepp46567526 european union s chief brexit negotiator michel barnier gest190116101746 / FREDERICK FLORIN

1
Es llegeix en minuts

El negociador en cap de la Unió Europea per al 'brexit', Michel Barnier, es pregunta "per a què" serviria retardar la data de la sortida del Regne Unit de la UE, prevista per al 29 de març, i alerta que el risc d’una retirada britànica sense acord "mai ha sigut tan gran".

"Prolongar aquesta negociació per fer què, ja que la negociació sobre l’article 50 (sobre la sortida d’un estat membre) està acabada", ha declarat el polític francès durant un debat en el ple del’Eurocambra.

De fet, Barnier va assegurar que abans de sol·licitar un retard del 'brexit', el Regne Unit ha d’indicar a Brussel·les quin tipus de relació futura desitja establir amb el club comunitari.

"És la seva responsabilitat, el Regne Unit ens ha de dir el que vol per a la nostra futura relació, quina és la seva elecció [...]. Aquesta és la pregunta que es planteja ara, a la qual esperem una resposta, i aquesta pregunta es planteja fins i tot abans d’una decisió sobre una eventual extensió", ha argumentat Barnier.

Sense acord o retard

Després que la Cambra dels Comuns rebutgés dimarts per segona vegada l’acord de sortida negociat entre la primera ministra britànica, Theresa May, i la Comissió Europea, els diputats de Westminster votaran avui si volen sortir de la UE sense acord i dijous si desitgen demanar a Brussel·les un retard del 'brexit'.

Notícies relacionades

"Els vots anunciats per la primera ministra aquesta nit sobre la sortida sense acord, sobre una possible petició d’extensió (de les negociacions), tindran lloc en el si de la Cambra dels Comuns. Després d’aquests vots, correspondrà al Govern britànic dir-nos, esperem que de manera positiva, com desitja procedir per reunir per fi una majoria constructiva sobre una proposta", ha dit.

El negociador comunitari va alertar que ens trobem en "un moment molt greu" perquè el risc d’una sortida sense acord "mai ha sigut tan gran". "Recomano no subestimar aquest risc ni les seves conseqüències", ha apuntat. Ha agregat que si el Regne Unit "encara" vol deixar el club comunitari i fer-ho "de forma ordenada", "l’únic acord disponible" és el que ja s’ha aconseguit entre Brussel·les i Londres.