28-A

Poble Lliure decideix presentar-se a les generals malgrat el cop de porta de la CUP

La formació parlamentària adverteix que hi haurà "conseqüències" i activa mecanismes de debat per abordar el conflicte

jregue45640027 barcelona 24 10 2018 sesion de control en el parlament en la190306170720

jregue45640027 barcelona 24 10 2018 sesion de control en el parlament en la190306170720 / ALBERT BERTRAN

3
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Poble Lliure, partit polític que forma part de la CUP, va decidir aquest dimarts en consell nacional impulsar una candidatura a les eleccions generals del 28-A malgrat la decisió cupaire de no córrer aquesta cursa electoral. La resolució ha fet tremolar els fonaments de la CUP i ha obert una crisi interna. En un comunicat, la formació amb representació parlamentària ja ha advertit de "conseqüències en la construcció de la unitat popular" i d’"afectació directament al marc de relacions establert fins ara", mentre ha activat mecanismes de debat "necessaris" per respondre a aquesta deriva.

"Poble Lliure apostàvem perquè fos la CUP que assumís el rol d’articular una candidatura rupturista per a aquestes eleccions, ja que no s’ha de deixar espai ni al reformisme ni al neoautonomisme", han assenyalat en un comunicat posterior a la trobada. “Per aquest motiu, Poble Lliure ha pres la decisió de començar a treballar perquè el pròxim 28 d’abril hi hagi una candidatura a les eleccions de l’Estat espanyol que defensi aquests objectius. I situem el conjunt de persones i col·lectius independentistes, republicans i d’esquerres a participar", han conclòs.

La militància de la CUP va sentenciar que la seva "acció política no passa pelCongrés dels Diputats" i que "no es donen les condicions necessàries per convertir-se en una candidatura autènticament rupturista i transformadora a l’Estat espanyol", segons va explicar la portaveu del secretariat nacional, Mireia Boya.

Des de Poble Lliure sempre es van mostrar partidaris de fer el salt a Madrid al·legant que "el poble català ha demostrat en els últims mesos un alt nivell de consciència en favor d’una república catalana independent, que contrasta amb les línies sostingudes per les direccions d’alguns partits que pretenen representar l’independentisme i adopten un discurs reformista inviable". En aquest sentit, van cridar a representar "un vot sòlid i útil per a la ruptura", davant la papereta postconvergent i republicana.

Advertència de la CUP

La decisió de Poble Lliure posa en un compromís la CUP, que haurà de decidir com afronta que un partit polític integrat a la seva formació prengui el seu propi camí després del seu cop de porta a confeccionar una llista per al 28-A.

En un comunicat, la CUP ja ha avisat que activarà "els mecanismes i espais de debat de l’organització per donar resposta a aquesta situació i en les relacions polítiques que se’n deriven". Fonts de l’organització expliquen a aquest diari que estudiaran fórmules per abordar aquest conflicte en les seves assemblees territorials i que elevaran les seves resposta al consell polític que se celebra el dia 23 de març. De moment, el secretariat nacional no es planteja portar la decisió de Poble Lliure a la Comissió de Garanties, tot i que qualsevol militant podria fer-ho perquè el cas sigui estudiat. 

Notícies relacionades

Fonts de Poble Lliure defensen que no entren en contradicció amb la CUP perquè són un partit polític registrat de forma autònoma i afegeixen que als estatuts de la formació amb representació parlamentària no s’estableixen sancions per aquesta maniobra. A partir d’ara, assenyalen, intentaran esgotar les possibilitats per arribar a un acord amb Som Alternativa i Pirates de Catalunya. Però els temps no els acompanyen. Aquest divendres dia 15 s’acaba el termini per poder presentar coalicions davant de la Junta Electoral i el pròxima dia 25 finalitzen les candidatures en solitari.

Som Alternativa va reiterar en un comunicat la seva voluntat de presentar-se a les eleccions generals perquè considera "imprescindible que hi hagi una proposta electoral que garanteixi que els vots de la gent que va posar el cos l’1-0 per defensar la democràcia no serviran per posar governs a Espanya que no assumeixin radicalment i clarament el dret a l’autodeterminació".