reclamació al Tribunal Suprem

Els Franco demanaran una qüestió d'inconstitucional contra el decret d'exhumació

La família es troba a l'espera de pronunciament sobre la suspensió cautelar

undefined44738053 madrid  22 08 2018  valle de los caidos   un momento de la m190207195422

undefined44738053 madrid 22 08 2018 valle de los caidos un momento de la m190207195422 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

Els nets de Francisco Franco demanaran al Tribunal Suprem que presenti una qüestió d’inconstitucionalitat contra el reial decret llei aprovat pel Govern de Pedro Sánchez i convalidat pel Congrés dels Diputats que dona marc legal al’exhumació de les restes del dictador del Valle de los Caídos.

Així ho anuncia el seu advocat, Luis Felipe Utrera Molina, en l’escrit que acompanya el recurs interposat divendres passat davant de la Sala Contenciosa Administrativa del Suprem contral’acord del Consell de Ministres que ordena executar l’exhumació.

"Des d’ara, aquesta part anuncia que, en el moment processal oportú i a l’empara del disposat a l’article 35.1 de la llei orgànica 2/1979, del 3 d’octubre, del Tribunal Constitucional (la "LOTC"), se sol·licitarà a la Sala el plantejament d’una qüestió d’inconstitucionalitat sobre el reial decret llei 10/2018, del 24 d’agost, pel qual es modifica la llei de memòria històrica", avança el lletrat en les seves al·legacions a la Sala Contenciosa Administrativa del Suprem, avançades pel diari 'Ok Diario'.

L’article citat permet a un jutge o tribunal, d’ofici o a instància de part, plantejar la qüestió al Tribunal Constitucional quan consideri que una norma amb rang de llei aplicable al cas i de la validesa de la qual depengui la decisió pugui ser contrària a la Constitució.

D’altra banda,l’ordre benedictina del Valle de los Caídos també ha presentat un recurs davant del Suprem contra l’exhumació del dictador davant de la Sala Contenciosa Administrativa, segons informa ‘El Independiente’.

Sol·licitud de suspensió cautelar

Els Franco, que es mantenen a l’espera que el Suprem es pronunciï sobre la sol·licitud de suspensió cautelar de l’ordre d’exhumació, ja avancen que, en el moment en què ho considerin oportú, demanaran a la Sala de l’alt tribunal que està veient el seu cas que presenti aquesta qüestió d’inconstitucionalitat.

La Sala Tercera del Suprem va admetre a tràmit divendres passat el recurs presentat per la família Franco contra l’acord del Consell de Ministres que autoritza l’execució de l’exhumació, que consideren "nul de ple dret".

Va obrir a més peça separada de mesures cautelars, ja que els Franco van demanar que l’acord del Govern quedi en suspens mentre el tribunal resol sobre el fons. Abans de decidir sobre aquesta suspensió, el tribunal va donar trasllat a l’Advocacia de l’Estat perquè en el termini de 10 dies presenti al·legacions.

Notícies relacionades

La diligència de la Sala va requerir també el Ministeri de la Presidència, Relacions amb les Corts i Igualtat que, "en l’improrrogable termini de 20 dies", remetil’expedient administratiu corresponent a la resolució del Consell de Ministres impugnada. 

L’ordre benedictina del Valle de los Caídos també ha presentat un recurs davant del Suprem contra l’exhumació del dictador davant de la Sala Contenciosa Administrativa, segons informa ‘El Independiente’.