CRISI A VENEÇUELA

Espanya estudiarà acollir ministres chavistes si deserten

Borrell s'ofereix a ajudar Veneçuela a resoldre els problemes del seu sistema elèctric

AME9823. MONTEVIDEO (URUGUAY), 07/02/2019.- El ministro de Asuntos Exteriores de España, Josep Borrell, habla con la prensa después de participar en la primera reunión del Grupo Internacional de Contacto sobre Venezuela, este jueves, en Montevideo (Uruguay). Borrell dijo que apoya a la declaración del Grupo Internacional de Contacto sobre Venezuela, compuesto por Gobiernos latinoamericanos y europeos, que pide celebrar elecciones presidenciales en el país suramericano. EFE/Ana Paula Chain

AME9823. MONTEVIDEO (URUGUAY), 07/02/2019.- El ministro de Asuntos Exteriores de España, Josep Borrell, habla con la prensa después de participar en la primera reunión del Grupo Internacional de Contacto sobre Venezuela, este jueves, en Montevideo (Uruguay). Borrell dijo que apoya a la declaración del Grupo Internacional de Contacto sobre Venezuela, compuesto por Gobiernos latinoamericanos y europeos, que pide celebrar elecciones presidenciales en el país suramericano. EFE/Ana Paula Chain / Ana Paula Chain (EFE)

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

El ministre d’Afers Exteriors, Cooperació i la UE, Josep Borrell, ha explicat aquest dimarts que els Estats Units li van plantejar a Espanya que acollísministres veneçolans si decidien desertar del país, a la qual cosa Exteriors va respondre que ho estudiarien.

En una entrevista a la cadena SER, ha assenyalat que ha mantingut converses amb el secretari d’Estat dels Estats Units, Mike Pompeo, i l’assessor de Seguretat Nacional, John Bolton, en les quals ha sorgit la “preocupació” de Washington que “en cas que algunes persones” del Govern veneçolà i les seves famílies volguessin abandonar el país, fossin acollides per països que van recolzarJuan Guaidó com a president encarregat.

“El plantejament no es va concretar gens i no es va referir personalment a ningú”, ha declarat Borrell, que, d’aquesta forma, no ha volgut detallar si la petició va ser sobre el titular veneçolà de Defensa, Vladimir Padrino.

Així, tot i que el ministre socialista ha dit que la petició va ser “genèrica” i no es va concretar, ha admès que el Govern va respondre a la Casa Blanca que estudiaria la situació arribat el cas. “S’hauria de baixar de les muses al teatre i saber de què, qui, quan i com estaríem parlant”, ha indicat.

Comunicat de Washington

Respecte al comunicat emès aquesta nit per Washington en què anuncia que retirarà al llarg d’aquesta setmana el personal diplomàtic que encara queda a l’ambaixada de Caracas, Borrell no s’ha volgut pronunciar, assegurant que no sap “en què consisteix”.

Pompeo va anunciar aquest dilluns que la Casa Blanca retirarà el personal diplomàtic que queda a Veneçuela aquesta setmana a causa de la crisi política que viu el país. “Aquesta decisió reflecteix el deteriorament de la situació a Veneçuela, així com que la presència del personal diplomàtic nord-americà a l’ambaixada s’ha convertit en una restricció a la política nord-americana”, ha asseverat.

Problemes elèctrics

Notícies relacionades

Borrell sí que ha ofert l’ajuda d’Espanya per provar de resoldre els problemes en el sistema elèctric que pateix Veneçuela des del cap de setmana passat. “No es pot estar indefinidament sense electricitat, estem a disposició de Veneçuela per, si hi podem aportar una solució, fer-ho”, ha assenyalat.

En aquest sentit, el ministre ha atribuït els problemes elèctrics que pateix el país al deteriorament de la xarxa i a la falta de manteniment. “Francament crec que hi ha un problema de fons i de la xarxa i en això sí que podem ajudar”, ha indicat, sense entrar a valorar que les fallades es deguin a un sabotatge, com assegura el chavisme.