VOTACIÓ INTERNA PER A LES AUTONÒMIQUES

Rivera fa front a Castella i Lleó a la seva primera rebel·lió interna

Igea guanya les primàries a Clemente, beneïda per la direcció, després de denunciar una tupinada

PP, Cs i UPN es presentaran junts amb la nova marca Navarra Suma

GRAF1305. VALLADOLID, 21/02/2019.- La presidenta de las Cortes de Castilla y León, Silvia Clemente, ha anunciado este jueves que deja su cargo y el PP, decepcionada con la dirección actual del partido y su presidente autonómico, Alfonso Fernández Mañueco, quien no tiene palabra, capacidad y carece completamente de liderazgo. EFE/R.García

GRAF1305. VALLADOLID, 21/02/2019.- La presidenta de las Cortes de Castilla y León, Silvia Clemente, ha anunciado este jueves que deja su cargo y el PP, decepcionada con la dirección actual del partido y su presidente autonómico, Alfonso Fernández Mañueco, quien no tiene palabra, capacidad y carece completamente de liderazgo. EFE/R.García / R.García (EFE)

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

Albert Rivera s’ha donat una de les ensopegades polítiques més greus en un moment delicat, amb les eleccions generals, municipals i autonòmiques a la cantonada. El seu cop de dit a Castella i Lleó no ha fet efecte i, a sobre, hi ha sospites de tupinada. Rivera, presumpte paladí de la regeneració política, va intentar imposar Silvia Clemente com a candidata a la Junta d’aquesta comunitat dies després que la política castellana abandonés el PP, el partit en el qual ha militat tota la seva carrera. No obstant, el diputat per Valladolid Francisco Igea no va voler acceptar Clemente per imperatiu, al considerar que no representava els valors del partit, i va fer un pas endavant. Tots dos es van sotmetre a primàries dissabte. La direcció va proclamar guanyadora la candidata, però Igea no va veure clar el resultat, el va impugnar i el comitè de garanties li va donar ahir la raó: hi havia 82 vots atribuïts inicialment a Clemente que són nuls. Gir al marcador. El diputat ha vençut finalment l’exdirigent del PP per526 recolzaments contra 479.

Igea, amb el seu triomf doble sota el braç (sobre Clemente i sobre la cúpula del partit), va celebrar que la "transparència" s’hagi imposat. "Hem demostrat que la justícia no només la proclamem fora, sinó que l’exercim dins", ha dit. El ja candidat autonòmic de Cs, que va tenir el recolzament de Luis Garicano (candidat a les europees i membre de la direcció), va deixar clar que vol oblidar aquest episodi i "donar la batalla" a la regió, on el PP governa des de fa 32 anys.

Un "error humà"

També el número dos i 'padrí' de Clemente, José Manuel Villegas, va assegurar que ara tot el partit es bolcarà en Igea, perquè conquereixi la Junta. Villegas va informar de la decisió del comitè de garanties, però no va aclarir com es van emetre aquests82 vots nuls. Només va apuntar que, a la primera auditoria, no s’han pogut atribuir a cap afiliat i, per tant, no són vàlids. Villegas va explicar que, si en un primer moment la direcció va proclamar Clemente com a guanyadora, va ser per un "error humà", a causa de l’elevat nombre de processos de primàries celebrats aquest cap de setmana.

Rivera, a TVE, va treure pit del "procés democràtic", obviant el seu cop de dit, i no va voler aclarir quein futur pot tenir ara el seu fitxatge en el partit. En tot cas, les primàries han coincidit amb la decisió del Tribunal Superior de Justícia d’aquesta comunitat de derivar a la via penal una subvenció de mig milió d’euros que va rebre l’empresa del marit de Clemente quan aquesta era consellera d’Agricultura. 

20190311 428727 villegast2 1 1 / periodico

El fur navarrès

Notícies relacionades

Aquesta crisi interna es dirimeix alhora que Ciutadans continua dissenyant els seus cartells electorals. A Navarra està ultimant una coalició amb Unió del Poble Navarro (UPN) i el PP per presentar-se junts a les generals d’abril i les municipals i forals de maig, i que el vot "constitucionalista" no es divideixi. La plataforma es dirà Navarra Suma.

A Ciutadans insisteixen que la seva posició sobre elfur navarrès, que UPN defensa, no és un problema. “Respectem absolutament el règim foral”, va afirmar Ana Goñi, la secretària d’Organització de Cs Navarra. Fonts de l’equip de Rivera, per la seva banda, van assenyalar que en l’acord, per esquivar aquest assumpte, es farà referència als “límits de la Constitució” (on el fur està recollit).