MEMÒRIA HISTÒRICA

El Govern no espera que el Suprem decideixi sobre l'exhumació de Franco abans de les eleccions

El tribunal admet una petició de suspensió cautelar dels nets del dictador i dona 10 dies a l'Advocacia de l'Estat perquè es pronunciï

entierro-de-franco-20-n-1975

entierro-de-franco-20-n-1975

1
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Aquest divendres al matí, els representants legals dels nets de Franco han presentat un recurs davant elTribunal Suprem, com va avançar dijous EL PERIÓDICO, i l’alt tribunal l’ha admès a tràmit. El recurs argumenta contra l’ordre del Govern del 15 de febrer d’exhumar les restes del general del Valle de los Caídos.

La Sala III del Contenciós Administratiu del Suprem ha acordat estudiar valorar una paralització cautelar de l’ordre mentre no es pronunciï, obrint una peça separada de mesures cautelars.

A més, el tribunal dona 10 dies a l’Advocacia de l’Estat perquè al·legui contra la paralització del trasllat de les restes de Franco.

Per descomptat

Tot i que ha sigut presentat mentre es reunia aquest divendres el Consell de Ministres, el recurs dels Franco no ha sigut tractat en la compareixença posterior de la ministra portaveu, Isabel Celaá. Però fonts de l’Executiu han aclarit a aquest diari que donaven "per descomptat" que els Franco recorrerien i que ho farien esgotant el termini que se’ls havia donat per respondre.

Les mateixes fonts afirmen que "el Govern segueix endavant amb el seu pla" i fan una previsió per la qual descarten que el Tribunal Suprem es pronunciï abans de les eleccions del 28-A, per no impactar amb la seva decisió en plena campanya electoral. 

Notícies relacionades

Un dia abans de presentar el seu recurs, els nets de Francisco Franco van dirigir una carta a l’Executiu en què l’advertien que consideren "nul de ple dret" l’acord del Consell de Ministres del 15 de febrer i que no se’ls pot obligar a determinar en un termini de 15 dies un nou lloc d’enterrament per al seu avi.

Tot i que l’acord del Govern exclou la cripta de la catedral de l’Almudena com a lloc per a una reinhumació, la família apunta aquest lloc en l’"hipotètic cas" d’una exhumació i sortida del Valle de los Caídos. Els Franco només assenyalaran un lloc alternatiu en cas que el Suprem desestimi el recurs.