El Govern va negociar l'exhumació de Franco amb la família fins aquesta setmana

La Moncloa confirma els contactes dels hereus del dictador i un enviat de l'Executiu

L'acord va ser impossible i els parents del general aniran als tribunals

zentauroepp44738066 valle de los caidos190302122340

zentauroepp44738066 valle de los caidos190302122340 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Govern ha intentat negociar fins aquesta setmana amb la família de Francisco Franco l’exhumació del dictador, segons han confirmat fonts de l’Executiu.

El diari eldiario.es informa aquest dissabte que un enviat de l’Executiu socialista ha intentat acordar amb un representant dels nets del dictador com es realitzaria el procés d’exhumació i la destinació final de les restes mortals.

“El propòsit del Govern és donar totes les garanties a les parts, respectant com no pot ser de cap altra manera, tots els terminis administratius i judicials que procedeixin a cada moment”, han assenyalat fonts de Moncloa, destacant que l’exhumació de Franco és una decisió “acordada per majoria al Congrés i empresa pel Govern”.

No obstant, els familiars de Franco han decidit trencar aquestes converses i han reiterat la seva intenció d’anar als tribunals.

Les converses entre el Govern i la família de Franco s’han anat mantenint durant els últims dies. Segons eldiario.es, la reunió entre l’enviat governamental i el representant de la família Franco es va fer a finals de la setmana passada.

El Govern estava disposat a obrir una via de negociació si la família acceptava l’exhumació. L’objectiu del Govern era negociar on es tornaria a enterrar Franco i com s’havia de fer l’exhumació.

L’enviat governamental va traslladar-li al representant dels Franco que treure el dictador del Valle de los Caídos és una decisió política d’un Govern i un Parlament democràtics i que, per tant, “no es discuteix”.

Finalment aquesta setmana, els nets del dictador han afirmat que no volen continuar parlant i que aniran als tribunals. L’última setmana de febrer tots els nets de Franco eren a Espanya, per la qual cosa van poder celebrar un conclave familiar presencial per decidir la seva resposta al Govern.

“Obstaculització constant”

Notícies relacionades

La vicepresidenta del Govern, Carmen Calvo, va criticar aquest divendres l’“obstaculització constant” de la família Franco per procedir a l’exhumació de les restes del dictador i va al·ludir al “compromís verbal i per escrit” de l’Església catòlica per no oposar-se al trasllat de les restes.

“En aquest moment ni jo ni ningú podria dir quins seran els següents entrebancs d’aquesta actitud d’obstaculització constant de la família del dictador. Som un Estat garantista, però en el moment en què es pugui produir el punt final de l’exhumació de les restes de Franco ho farem”, va afirmar Calvo a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres d’aquest divendres 1 de març.