PRECAMPANYA DE LES GENERALS

El Govern extrema la seva «cautela» amb l'oposició arran del recurs del PP

La Junta Electoral resoldrà dilluns la petició dels conservadors de suspendre les rodes de premsa després del Consell de Ministres

zentauroepp47267999 consejo ministros190308133518

zentauroepp47267999 consejo ministros190308133518

1
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Les crítiques a l’oposició acostumen a ser abundants en les rodes de premsa que tenen lloc després del Consell de Ministres del Govern socialista. Però la tònica s’ha trencat aquest divendres, arran del recurs plantejat pel PP davant de la Junta Electoral Central (JEC). Els conservadors hi reclamen la suspensió d’aquest tipus de convocatòries si l’Executiu les fa servir per publicitar decrets llei, que el partit de Pablo Casado titlla de “mesures electoralistes”. En principi, l’organisme encarregat de garantir la transparència en els comicis, davant del qual el Govern ha presentat al·legacions recordant que no hi ha precedents d’una mesura com la que demana el PP, ho resoldrà dilluns vinent.

La iniciativa dels conservadors no ha provocat que el Govern deixi d’aprovar decrets i comunicar-ne el contingut. Al contrari. La Moncloa ha donat llum verda aquest divendres a una norma tan important com la recuperació del subsidi d’atur per als majors de 52 anys. La ministra de Treball, Magdalena Valerio, s’ha estès sobre el seu contingut. Però crítiques a l’oposició, cap.

Al costat de Valerio, la portaveu del Govern, Isabel Celaá, ha eludit entrar en l’absència de membres del PP en les manifestacions per la igualtat a tot Espanya. Tampoc en altres preguntes alienes als acords del Consell de Ministres, com la presència de diversos dirigents independentistes processats en les llistes per als diferents processos electorals que tindran lloc abans de l’estiu.

“Serem cautelosos. Veurem quina és la resolució de la Junta Electoral Central”, ha insistit Celaá.

El contrast

Notícies relacionades

La nova actitud contrasta amb els precedents immediats d’aquest Govern. La portaveu mai ha defugit les càrregues contra l’oposició, tant quan li preguntaven els periodistes com a l’inici de les seves intervencions, una cosa molt més inusual en els executius anteriors.

El 22 de febrer, per exemple, Celaá, tot just començar la seva roda de premsa, abans fins i tot de detallar els acords del Consell de Ministres, va atacar la pràctica totalitat de l’arc parlamentari. La també ministra d’educació va criticar Ciutadans pel viatge d’Inés Arrimadas a Waterloo. Al PP, per les seves “insídies”. A l’independentisme, per les seves “falsedats”. I a Podem, per haver votat en contra del primer decret de vivenda d’aquest Govern, tot i que després els morats van recolzar aquesta norma en la nova versió.