amb rajoy i sánchez a la moncloa

Totes les dones d'aquesta legislatura: de Santamaría i Cospedal a Calvo i Lastra

fcasals45343293 madrid 05 10 2018  pol tica   pedro s nchez  presidente del 181005100734

fcasals45343293 madrid 05 10 2018 pol tica pedro s nchez presidente del 181005100734 / JOSE LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts
EFE

En la legislatura en què hi va haver dos presidents, Mariano Rajoy i Pedro Sánchez, destacades dones han aconseguit marcar el to i el contingut del debat: des d’Ana Pastor fins a un grup de noves parlamentàries que continuaran protagonitzant els plens del Congrés dels Diputats i Diputades.

Les dones representen prop del 40% d’un hemicicle que formen 350 escons. Aquestes són algunes de les polítiques que han marcat la ja acabada XII Legislatura:

Soraya Sáenz de Santamaría i María Dolores de Cospedal

Van començar la legislatura a dalt de tot, al costat de Mariano Rajoy, l’una com a vicepresidenta i l’altra com a ministra de Defensa. La moció de censura les va portar a l’oposició i les primàries del PP, a la vida privada. Fa tres anys aspiraven a liderar el Partit Popular i potser a alguna cosa més, i avui estan fora de la política, ja que totes dues van caure derrotades per Pablo Casado.

Carmen Calvo i les ministres 

La presidència de Pedro Sánchez ha implicat una fita: que hi hagi més dones ministres que homes ministres. En l’acte de presa de possessió davant del Rei va quedar reflectida aquesta majoria, no només per una qüestió numèrica, també pel so d’aquestes paraules: "Consell d’homes Ministres i de dones Ministres". Nadia Calviño, Reyes Maroto, Magdalena Valerio, Dolores Delgado, María Luisa Carcedo (abans Carmen Montón), María Jesús Montero, i com a vicepresidenta, Carmen Calvo. Ella ha sigut una de les artífexs de la gestió de Sánchez junt amb María Jesús Montero, de qui tot el PSOE va lloar el seu paper durant el debat pressupostari.

Ana Pastor

Presidenta del Congrés des de l’estiu del 2016, és una de les personalitats més prestigioses del PP per la seva trajectòria, en què sobresurten les etapes com a ministra de Sanitat i ministra de Foment. Coneix bé la Mesa perquè ha sigut vicepresidenta, però, com ella mateixa reconeix, la legislatura que va acabar dilluns passat, sent presidenta, ha estat plena de "moments durs i difícils", especialment amb la moció de censura al seu "amic" Mariano Rajoy. Abans de donar per conclosa la seva etapa de tres anys al capdavant del Congrés, fa poc més d’una setmana, va intervenir durant sis minuts, i entre altres coses, va mostrar el seu orgull per la creixent evolució de la presència de dones en els escons. Si bé és considerada una excel·lent política per tots els grups, Ana Pastor no ha pogut evitar disputes com la del bloqueig d’iniciatives a la Mesa, de la qual cosa l’acusa el PSOE, i l’actual sobre els decrets llei que està aprovant el Govern.

Irene Montero

Va recollir el càrrec d’Íñigo Errejón com a portaveu parlamentària d’Units Podem i ha protagonitzat sessions d’alt voltatge polític, com la fallida moció de censura de Pablo Iglesias. Ella va ser l’encarregada de presentar-la. Ha sigut molt crítica amb les polítiques del PP i una espècie de Pepito Grillo de les polítiques del PSOE, sobretot ara, un cop acabada la legislatura. Va estar de baixa per maternitat i ara ho està la seva parella, Pablo Iglesias, així que ara és ella la cara principal de Podem en aquests moments.

Adriana Lastra 

Un dels rostres emblemàtics del PSOE de Pedro Sánchez, ja que va accedir a la representació parlamentària després de la tornada de l’avui president al lideratge del partit. Va substituir Antonio Hernando. És una de les persones en qui més confia Sánchez i amb qui més parla, i no ha sigut fàcil aquesta fase de la legislatura per a ella, ja que ha hagut de gestionar un grup en què les ferides obertes per la batalla interna del 2016 no han cicatritzat.

Ana Oramas

L’única diputada de Coalició Canària passa d’una comissió a l’altra i intervé amb coneixement de cada tema precisament per ser l’única representant del seu partit. Va presidir una de les comissions més agitades de la legislatura, la d’investigació de la crisi financera, i en l’última gala dels periodistes parlamentaris va ser guardonada com a millor oradora.

Diputades revelació

Notícies relacionades

La XII Legislatura ha permès el descobriment de diputades com ara Melisa Rodríguez, Marta Martín, Patricia Reyes, Marta Rivera, Ione Belarra, Lucía Martín, Yolanda Díaz, Sofía Castañón, Belén Clot i Marta González.

N’hi ha moltes més i és gairebé segur que després de les eleccions fins i tot en seran més. La XIII Legislatura les espera. 

Temes:

Congrés Govern