ELECCIONS DEL 26-M

Junqueras serà candidat a presidir la Comissió Europea

El grup Aliança Lliure Europea, al qual pertany ERC, escollirà el líder empresonat aquest migdia i anunciarà el nom a la tarda

zentauroepp40339571 barcelona   29 09 2017    pol tica        el vicepresidente 181102111429

zentauroepp40339571 barcelona 29 09 2017 pol tica el vicepresidente 181102111429 / JORDI COTRINA

1
Es llegeix en minuts
ACN

El president d’ERC, Oriol Junqueras, serà el candidat a presidir la Comissió Europea de l’Aliança Lliure Europea (ALE), el grup europeu al qual pertany la formació republicana, segons ha pogut confirmar l’ACN. La decisió, que formalitzarà el consell del partit europeu en una reunió aquest dijous al migdia a Brussel·les, s’anunciarà formalment en un acte a la tarda.

És la primera vegada que l’ALE, que normalment s’agrupa amb el partit dels Verds al Parlament Europeu, presenta un 'Spitzenkandidaten' a les europees, un procés informal pel qual cada partit designa un candidat a la presidència de la Comissió i els eurodiputats es comprometen a avalar només per al càrrec aquelles persones que prèviament hagin sigut designades.

Es tracta d’un gest simbòlic, ja que el nom final del president de la Comissió sempre ha de ser avalat pels estats membres.

Els altres candidats

Notícies relacionades

Els dos principals candidats a presidir la CE són Manfred Weber, pels populars, i Frans Timmermans, pels socialistes. També es presenten pel càrrec Ska Keller Bas Eickhout, pels Verds, i Jan Zahradil pels conservadors i reformistes europeus.

L’Aliança Lliure Europea celebra aquesta setmana a Brussel·les el seu congrés anual i per això s’anunciarà el nom de Junqueras a la capital belga. En l’acte, també està prevista la participació de diversos membres de la candidatura a les europees, inclosa la dona de Raül Romeva i número dos de la llista, Diana Riba.