EL JUDICI AL PROCÉS

Junqueras: "Em considero un pres polític"

El líder d'ERC opta per un discurs polític a favor del diàleg davant la "cadira buida"

Recorda les eleccions del 21-D per assegurar que "això no se soluciona posant gent a la presó"

140219 juicio junqueras16-9 ep / periodico

4
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez / J. G. Albalat

El president d’ERC, Oriol Junqueras, ha optat per la política per defensar-se de l’acusació per rebel·lió que penja sobre ell. I no ha volgut arriscar-se que la fiscalia li impedís fer el discurs que tenia preparat després de ser any i mig a la presó sense poder dirigir-se a "la societat". Només ha contestat a les preguntes del seu advocat, la qual cosa li ha permès estendre’s, en un to similar al que hauria utilitzat en el Parlament, a explicar l’aposta que sempre ha mantingut pel diàleg per aconseguir la independència de Catalunya, malgrat que a davant només ha trobat una "cadira buida".

"Estic convençut que se m’acusa per les meves idees i no pels meus fets", va dir per declarar-se "un pres polític" al qual es jutja "en un judici polític", van ser les paraules amb què va semblar voler justificar que no contestaria ni a l’acusació pública del fiscal i l’Advocacia de l’Estat ni a la de Vox. Més tard les va acusar de "retorçar l’argumentació" per acusar-los. "Des del meu punt de vista res del que hem fet és delicte. Les urnes són imprescindibles en qualsevol solució. Votar no és un delicte; impedir-ho per la força, sí. El 9-N a ningú se li va ocórrer impedir-ho per la força, cosa que desgraciadament sí que va passar l’1-O. Les urnes són la solució i la independència de Catalunya és legítima", va proclamar.

junqueras / periodico

Intentant una sortida política

Aclarit el "plaer" que li suposa poder parlar en castellà (al no permetre’s la traducció simultània, sinó la consecutiva en el judici), Junqueras va ressaltar que en els 88 anys d’història d’ERC mai ha tingut un cas de corrupció. Va comparar l’ocorregut a altres països per declarar-se partidari de “donar una sortida política a les reinvidicaciones” d’independència “sempre que siguin respectuoses amb els drets humans” i comprometre’s a continuar intentant“una sortida política, sigui quin sigui el resultat d’aquest procés”.

Per negar la violència, necessària perquè existeixi el delicte de la rebel·lió, per la qual cosa la fiscalia demana per a ell 25 anys de presó, va arribar a dir que per a ell són més importants certs valors, com "preservar la convivència i el progrés econòmic i social", que un objectiu polític concret. "Estic convençut que la millor manera de preservar aquest tipus de valors és la república", però "abans que demòcrates som bones persones".

Mobilitzacions pacífiques

El seu lament va ser que a l’altre costat de la taula d’aquest diàleg durant anys només ha trobat "una cadira buida a davant", una falta d’interlocució per part del govern central, la reacció del qual va consistir a "traslladar el debat als tribunals". En aquest sentit, va destacar el "caràcter exemplar de les mobilitzacions celebrades des del 2010, no des del 12, com diu el fiscal". A continuació va afegir que sempre s’han desenvolupat "sense el més mínim incident", de forma "respectuosa i pacífica" fins i tot les relatives a "les eleccions imposades del 21 de desembre", en les quals "malgrat les condicions en què es van celebrar es va obtenir una majoria independentista". El candidat d’ERC a les europees va identificar automàticament allò amb el fet que "això no es resol posant gent a la presó".

Junqueras estava tan relaxat davant del tribunal que es va prendre el seu temps i va iniciar el seu relat dels fets amb la sentència de l’Estatut del Tribunal Constitucional que, va dir, va provocar una sensació d’“orfandat” en la societat i “va marcar un punt d’inflexió” en tanta gent que va determinar que comencessin a apostar per una consulta popular.

Estimo Espanya

Fins i tot es va aturar a explicar: "Jo estimo Espanya", tot i que sigui "republicà català" per "un reconeixement entre iguals". I a la pregunta de per què van mantenir l’1-O malgrat el veto del Constitucional va afirmar que la seva "obligació és protegir els drets dels ciutadans, entre els quals hi ha el de votar," igual com figura el de vaga.

Després d’assegurar que van ser els Mossos que li van impedir votar a l’escola que li corresponia, es va preguntar: "¿De què servia tancar un col·legi electoral, si era evident que tots els que volien votar podien anar a un altre local?". Per això considera "evident" que "l’objectiu d’aquesta violència no era per impedir la votació, sinó per generar un ambient de crispació".

Segons la seva opinió era "impossible preveure amb l’experiència prèvia que els membres de la Guàrdia Civil actuessin amb una violència innecessària" l’1-O, perquè, sens dubte, per la seva part es va cansar de repetir la paraula "mai". "No hi pot haver cap dubte que mai hem tingut un comportament que no fos de pacifisme i civisme".

Assumir responsabilitats

Notícies relacionades

Junqueras va justificar la declaració unilateral d’independència amb la necessitat de donar compliment al mandat de les eleccions de 2015 i posteriorment de l’1-O. Va explicar la situació en la qual es troba amb la seva intenció d’"assumir responsabilitats, perquè no se li exigeixin a ningú més", la qual cosa algú va interpretar com un missatge al fugit Carles Puigdemont. Ell no el va esmentar i es va limitar a insistir que aquestes responsabilitats "òbviament són polítiques, no penals, ja que la seva actuació no pot ser un delicte".

"Vaig assumir anar a la presó i que potser m’havia de passar un any i mig sense poder parlar", va reblar just abans d’afegir que  "tots necessitem una solució; la ciutadania, la catalana, la demòcrata. I que aquest vot sigui respectat", va dir abans d’assenyalar que "promoure la independència" no és il·legal, tot i que hi hagi partits polítics que propugnen la seva tipificació. "Ni ho és ni ho era ni ho hauria de ser".