TENIA 78 ANYS

Mor José Pedro Pérez-Llorca, un dels pares de la Constitució

El polític ha mort als 78 anys a causa d'una malaltia pulmonar

20190306 428041 perezllorcae 1 31-1 / periodico

4
Es llegeix en minuts
El Periódico

El polític José Pedro Pérez-Llorca, un dels set ponents de la Constitució Espanyola, ha mort aquest dimecres a Madrid als 78 anys a causa d’una malaltia pulmonar que patia i que ha empitjorat aquest cap de setmana. La capella ardent s’instal·larà al Tanatori de La Paz a Tres Cantos.

Elegit diputat d’Unió de Centre Democràtic (UCD) el 15 de juny del 1977 en les primeres eleccions després de la restauració de la democràcia, va formar part, en representació d’aquesta formació política, de la ponència encarregada de redactar l’esborrany de la Constitució, aprovada el 1978.

Polític, diplomàtic i jurista, també va ser un dels negociadors de la incorporació d’Espanya a l’OTAN durant la seva etapa com a ministre d’Afers Exteriors en els últims governs d’UCD. En l’Executiu, va ocupar successivament les carteres de Presidència, d’Administració Territorial i d’Afers Exteriors en diversos governs d’UCD, entre el 1979 i el 1982. Va ser nomenat doctor honoris causa per la UNED el 1991.

Història viva de la democràcia

Nascut a Cadis el 1940, va estudiar Dret a la Universitat Complutense de Madrid, on es va llicenciar el 1963 amb premi extraordinari i va ampliar la seva formació a les universitats alemanyes de Friburg i Munic, i a la London School of Economics and Political Science.

Diplomàtic de carrera des del 1964 i lletrat de les Corts des del 1968, va ocupar també el càrrec de cap d’estudis en matèries jurídiques de l’Escola Diplomàtica i va ser conseller de la delegació espanyola a la XXI i la XXII Assemblea General de l’ONU.

Durant un curt període de temps va estar lligat a Enrique Tierno Galván i al seu Partit Socialista Popular (PSP) i va ser secretari del Club d’Estudis Jovellanos.

Poc després, es va incorporar a l’acabat de crear Partit Popular, encapçalat per José María Areilza i Pío Cabanillas, que es va unir a UCD el gener del 1978. I l’octubre del 1978 va presidir el I Congrés d’UCD.

Ha sigut també president de l’Associació Atlàntica Espanyola (AAE), membre del Consell d’Administració de Telefónica, en representació del Govern, jurista del Tribunal Espanyol d’Arbitratge Esportiu i membre del Consell d’Administració d’Iberia, a més de president de l’Associació Espanyola de Distribuïdors, Autoserveis i Supermercats (ASEDAS).

El gener del 2018, va comparèixer davant de la comissió sobre el model autonòmic del Congrés, en què va considerar que no hi havia les condicions per abordar una reforma constitucional i que caldria "netejar una miqueta l’atmosfera" perquè a l’Espanya actual hi ha "molta ira".

Molts premis

Pérez-Llorca estava en possessió de la Gran Creu d’Isabel la Catòlica, la Gran Creu d’Or de l’Orde al Mèrit de la República d’Àustria i la Gran Creu de Sanitat (juny 1982). I era membre de la fundació del Mèrit Europeu (condecoració a personalitats destacades en l’àmbit europeu).

El 26 de juny del 2013 va ser guardonat amb el premi Gumersindo de Azcárate, que concedeix el Col·legi de Registradors d’Espanya, junt amb els altres dos ponents de la Constitució vius, Miquel Roca i Miguel Herrero y Rodríguez de Miñón. El 12 de febrer del 2015, va recollir així mateix el premi Iustitiae 2014, el fi del qual és agraciar advocats o juristes que es distingeixin en l’àmbit de les relacions bilaterals entre Portugal i Espanya.

El Govern li va concedir el 17 de juny del 2016 la Gran Creu de Sant Ramon de Penyafort.

Condols il·lustres

Notícies relacionades

Felip VI i Letizia  han reconegut "l’extraordinària feina que va desenvolupar al llarg de la seva vida com a gran servidor de l’Estat" i pare de la Constitució. "Sempre recordarem la seva sòlida formació intel·lectual, la seva inestimable aportació a l’èxit de la Transició espanyola, la seva valuosa contribució a l’advocacia i al dret". 

En la mateixa línia, els líders del PSOE, el PP i Ciutadans, Pedro Sánchez, Pablo Casado i Albert Rivera respectivament, han expressat el seu condol a Twitter: