Sostracció de documents

El jutge De la Mata analitza sota secret l'informe d'Interior sobre l'operació 'Kitchen'

S'ha donat un termini de 30 dies per determinar si és rellevant per a la investigació

rjulve28435081 madrid 23 01 2015   politica luis barcenas acude por primera170501181404

rjulve28435081 madrid 23 01 2015 politica luis barcenas acude por primera170501181404

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El jutge de l’Audiència Nacional José de la Mata ha rebut l’informe que va sol·licitar al Ministeri de l’Interior sobre l’operació pagada amb fons reservats per sostreure a l’extresorer del PP Luis Bárcenas documentació sensible del partit que obrava en el seu poder i ha donat un termini de 30 dies a l’equip investigador per analitzar-ne el contingut i dirimir si aporta alguna cosa a les seves indagacions sobre el presumpte finançament irregular de la formació. Mentrestant, ha declarat secreta aquesta peça.

Segons fonts jurídiques, el jutge ha acordat aquesta decisió i ha declarat secreta exclusivament la part de la causa que analitza les anotacions de comptabilitat que portava l’extresorer, ja que així s’està tractant aquest tema al Jutjat Central d’Instrucció número 6, on s’investiga la posada en marxa d’aquell dispositiu conegut com a Kitchen.

L’objectiu és donar marge als investigadors per processar l’informe rebut del Ministeri de l’Interior després que el Govern aixequés el secret oficial que pesava sobre aquesta operació que comprometia fons reservats. Si al cap de 30 dies hi ha algun document de rellevància per a la causa, s’incorporarà i s’aixecarà el secret per posar-la a disposició de les parts implicades.

Rebuts i notes de seguiment

Les fonts consultades no són optimistes en aquest sentit, ja que fins ara i en aquest jutjat no s’ha acreditat que Bárcenas patís cap robatori ni tampoc l’informe del Ministeri de l’Interior contindria documents que se li haurien intervingut, sinó rebuts dels pagaments amb fons reservats al xofer de l’extresorer, Sergio Ríos, perquè l’espiés, i notes de seguiment del dispositiu que es va posar en marxa amb aquest objectiu.

De fet, Bárcenas va declarar davant del jutge De la Mata el mes de desembre passat que no era conscient que se li hagués sostret res, si bé va plantejar tres situacions en les quals el seu xofer, que cobrava de fons reservats per espiar-lo, va tenir papers al seu abast i va poder fer.-ne alguna còpia. Sempre ha insistit que va aportar tota la documentació que tenia al jutjat, tot i que hi ha la possibilitat que quan es va engegar Kitchen encara li quedessin papers per entregar.

De la Mata va començar a interessar-se per aquesta causa quan el diari 'El Mundo' va publicar el novembre del 2018 un primer extracte de la documentació que aquell dispositiu policial en el qual va participar el comissari en presó provisional José Manuel Villarejo li hauria sostret a l’extresorer. El jutge va reclamar enmig la documentació un total de 27 folis el contingut dels quals, d’acord amb les fonts jurídiques consultades en aquell moment, ja obrava en la causa.

Notícies relacionades

L’instructor va sol·licitar llavors al Ministeri de l’Interior que li remetés la informació que tingués sobre aquest tema, especialment si tenia material que se li hagués intervingut Bárcenas en aquella operació desenvolupada a partir del 2013, amb el Partit Popular al govern. Va rebre un informe molt breu firmat per Afers Interns que no responia a les seves preguntes, així que va dictar una altra interlocutòria per sol·licitar la documentació que obrés en el seu poder, previ aixecament del secret oficial.

En paral·lel, el Jutjat Central d’Instrucció número 6 continua investigant l’operació Kitchen, tot i que se centra més en l’operació presumptament il·lícita per si mateixa que en el material que pogués haver aconseguit de l’extresorer, el contingut del qual seria en tot cas rellevant per al jutge De la Mata.