DRET A UNA VIVENDA DIGNA

El Govern vol reformar el Codi Civil per allargar els lloguers i regular-ne el preu

L'augment interanual del cost de la vivenda entre el 2017 i el 2018 és especialment significatiu a Barcelona, Santa Coloma de Gramenet, Sant Andreu de la Barca, Ripollet, el Papiol i Sant Just Desvern

foto 3466345

foto 3466345

3
Es llegeix en minuts

La consellera de Justícia, Ester Capella, va anunciar aquest dilluns que el Govern portarà al Parlament una proposta per modificar el Llibre Sisè del Codi Civil català que permetrà allargar a un mínim de sis anys els lloguers de vivendes, i fins i tot podria incloure la possibilitat que els ajuntaments o el mateix Govern regulin el preu dels contractes de lloguer. 

Capella ha explicat que la Comissió de Codificació ja està treballant en l’articulat i que, després d’acordar-ho amb els departaments d’Economia i de Territori i Sostenibilitat, el text es podria aprovar al Parlament a finals d’aquest any. 

La consellera espera que el Govern respecti les competències de la Generalitat en matèria de contractes privats i Codi Civil propi i no porti la reforma al Tribunal Constitucional.

La durada mínima dels lloguers se situarà entre els 6 i els 10 anys, segons si el propietari és un privat o les societats dedicades al negoci immobiliari. El projecte de llei també facultarà el Departament de Territori perquè pugui limitar el preu del lloguer, ja sigui directament creant un índex de preus o donant als ajuntaments la capacitat per fer-ho. 

A part de l’ampliació de la durada mínima del contracte de lloguer i de la limitació dels preus, la nova llei inclourà un ampli paquet de mesures perquè l’arrendament d’immobles es faci amb millors garanties tant per als llogaters com per als propietaris.

Estabilitzar l’augment de preus

L’objectiu d’aquesta norma és exercir la competència exclusiva en matèria de dret civil per contribuir a l’accés a la vivenda i fer-ho compatible amb els serveis turístics i l’activitat de les societats dedicades al negoci immobiliari. Es tractad’evitar abusos com l’augment desproporcionat del cost del lloguer al cap de només tres anys de contracte, que contribueixen a l’expulsió del veïnat i l’ús no residencial dels immobles. L’estabilització del mercat ha de servir per reduir la diferència entre l’increment accelerat del preu del lloguer i l’estancament dels salaris.

En el conjunt de Catalunya, el preu mitjà del lloguer ha crescut un 29% en els cinc últims anys. En xifres, significa que ja ha arribat als 698 euros, 160 més que el 2013. Això significa que el preu del lloguer ja ha superat el nivell previ a l’esclat de la crisi. 

L’increment general s’ha accentuat especialment a Barcelona, on el preu mitjà d’un pis de lloguer de 72 m2 és actualment de 949 euros, segons l’Incasòl. Es tracta d’un 38% més que el 2013, és a dir, d’un increment mitjà de prop de 270 euros per pis. 

Aquest fenomen també s’ha traslladat als municipis de l’àmbit metropolità i del seu entorn. L’augment interanual dels preus del lloguer entre el 2017 i el 2018 és especialment significatiu en municipis com Santa Coloma de Gramenet (9,9%), Sant Andreu de la Barca (11%), Ripollet (12,7%), el Papiol (22%) i Sant Just Desvern (39%).

Notícies relacionades

La durada mínima dels lloguers va ser de cinc anys fins al 2013, quan va entrar en vigor la reforma de la llei espanyola d’arrendaments urbans (LAU). Amb aquesta modificació, els contractes van quedar reduïts als tres anys. 

A finals de desembre, el Govern espanyol va aprovar un reial decret llei que tornava a ampliar la durada mínima dels contractes, però es limitava a recuperar els cinc anys anteriors a la reforma del 2013 i tampoc contemplava la limitació dels preus. El Congrés va tombar el reial decret al cap d’un mes i totes les iniciatives que incloïa van quedar anul·lades. Divendres passat, el Govern espanyol va recuperar la iniciativa, aprovada de nou i pendent de convalidació per la Diputació Permanent del Congrés.