LES LLISTES ELECTORALS DEL PSOE

Calvo serà la número dos de Sánchez per Madrid

Margarita Robles, titular de Defensa, liderarà la candidatura socialista a Lleó

Gairebé tots els ministres seran caps de cartell en les generals del 28 d'abril

undefined47146007 madrid 27 02 2019  politica  pleno en el congreso de los dio190228222619

undefined47146007 madrid 27 02 2019 politica pleno en el congreso de los dio190228222619 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Dins de la profunda renovació que durà a terme Pedro Sánchez en el nou grup parlamentari socialista, els seus actuals ministres tindran un especial protagonisme. Cap dels membres del Govern tenia escó en aquesta legislatura. En la pròxima, però, el tindran tots aquells que ho vulguin. Sánchez els vol a tots a la bancada del PSOE al Congrés, i tret de Pedro Duque (Ciència) i probablement Nadia Calviño (Economia), la cúspide de l’Executiu ha acceptat. Les peces van encaixant. Així, com a número dos de Sánchez a la llista de Madrid, segons fonts del comitè electoral del PSOE, hi anirà l’actual vicepresidenta i titular d’Igualtat, Carmen Calvo.

Calvo ocuparà el lloc més rellevant, un càrrec que ve a indicar que continuarà exercint de número dos del Govern si Sánchez aconsegueix mantenir-se a la Moncloa després de les generals del pròxim 28 d’abril, però la resta de ministres també ocuparan llocs de primer nivell en les llistes. Així, el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, liderarà la candidatura socialista per Àvila. La de Defensa, Margarita Robles, ho farà per Lleó. El de Foment, José Luis Ábalos, per València. La d’Educació, Isabel Celaá, per Àlaba. La d’Hisenda, María Jesús Montero, per Sevilla. La de Política Territorial, Meritxell Batet, per Barcelona. La de Treball, Magdalena Valerio, per Guadalajara. La d’Indústria, Reyes Maroto, per Valladolid.

Tot això sense tenir en compte que les llistes encara no han sigut aprovades (ho estaran en el comitè federal del pròxim 17 de març), però no s’esperen canvis. Tot i així, queden per aclarir incògnites com el destí de la ministra de Justícia, Dolores Delgado; i el d’Agricultura, Luis Planas, que algunes fonts situen a Còrdova.

Negociadora del 155

Notícies relacionades

Aquesta última etapa de la trajectòria política de Pedro Sánchez ha anat indissolublement associada a la de Calvo. Exministra de Cultura amb José Luis Rodríguez Zapatero, Calvo va donar suport a l’actual secretari general en les primàries que el van enfrontar a Susana Díaz. Després, va entrar en la nova executiva socialista com a secretària d’Igualtat, però el seu paper no es va cenyir a aquesta àrea durant l’etapa en aquest càrrec. L’actual vicepresidenta va ser la principal negociadora del PSOE amb el Govern del PP en l’aprovació de la posada en pràctica a Catalunya de l’article 155 de la Constitució, a la tardor del 2017.

En els últims temps s’ha vist esquitxada per la polèmica i les crítiques internes arran de la figura del "relator" que el Govern va acceptar en el diàleg amb Catalunya. La iniciativa, pensada per atraure ERC i el PDECat als Pressupostos, finalment no va tenir cap efecte, i pel camí va provocar el malestar dels barons socialistes i una manifestació a Madrid convocada pel PP, Ciutadans i Vox. Però això no l’ha allunyat de Sánchez. Calvo és també la principal responsable del programa del PSOE per a aquestes eleccions, junt amb Cristina Narbona, presidenta del partit.